Sähkösopimuksen ajoissa tekemisen lisäksi muutossa on paljon muistettavaa. Kokosimme kattavan muuttajan muistilistan, jotta tärkeimmät asiat tulee huoletta hoidetuksi.
Kuukausi ennen muuttoa
-
Irtisano vuokrasopimus
Jos asut vuokralla, muista irtisanoa nykyinen vuokrasopimuksesi ajoissa. Vuokrasopimusten yleisin irtisanomisaika on kuukausi. Sovi vuokranantajan kanssa muuton aikataulusta, mahdollisista asuntonäytöistä, vuokravakuuden takaisinmaksusta kuntotarkastusta vastaan sekä avaimien palautuksesta.
-
Aloita muuttoon valmistautuminen
Aloita muuttoon valmistautuminen ajoissa. Käy esimerkiksi tavaroita ja vaatteita läpi tunnistamalla kierrätykseen ja myyntiin menevät. Vinkki: tekstiilin kierrätyspisteet ovat yleistyneet paljon viime aikoina, minne voit viedä ehjiä ja puhtaita vaatteita, kenkiä ja asusteita.
Onko sinulla lapsia? Ilmoita lasten päiväkoteihin, kouluihin ja harrastuksiin muutosta ja tee mahdolliset muutokset ajoissa.
Kaksi viikkoa ennen muuttoa
-
Tee muuttoilmoitus
Mihin kaikkialle osoitteenmuutos ilmoitetaan? Ilmoitus Postiin ja Digi- ja väestövirastoon hoituu kätevästi Postin yhdellä lomakkeella. Ilmoita muutostasi myös vanhaan ja uuteen taloyhtiöösi sekä Kelaan, jos saat tukia. Monet yritykset, kuten pankit, saavat tiedon Digi- ja väestövirastolta osoitteenmuutoksesta automaattisesti.
Tarkista, että laskuttajillasi ja lehtitilauksissa on uusi osoitteesi, jos saat edelleen paperilaskuja. Muutto on myös oiva tilaisuus siirtyä sähköiseen e-laskuun.
-
Tee uusi sähkösopimus
Muutto on hyvä tilaisuus kilpailuttaa nykyinen sähkösopimus, sillä sähkösopimus tehdään aina osoitekohtaisesti. Jos sinulla on voimassa oleva määräaikainen sähkösopimus, sen voimassaolo raukeaa muuton yhteydessä, vaikka määräaikaisuutta olisi vielä jäljellä.
Tee uusi sähkösopimus ajoissa, jotta sähköt saadaan kytkettyä päälle haluamaasi päivää varten. Tutustu rauhassa sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopiva sähkösopimus.
Kun uusi sähkösopimus on tehty, irtisano nykyinen sähkösopimuksesi vanhassa osoitteessa poismuuttopäivälle. Myös määräaikainen sähkösopimus irtisanotaan muutossa, vaikka sopimuskautta olisi vielä jäljellä. Jos sinulla on Hehku Energia sopimus vanhassa kodissasi, irtisano nykyinen sähkösopimuksesi täällä.
Miten valita sopiva sähkösopimus? Mieti esimerkiksi sähkönkulutuksen määrää, oma halukkuuttasi seurata sähkön hintaa sekä uuden kotisi ominaisuuksia. Oletko muuttamassa omakotitaloon, jossa on esimerkiksi sähköauton latauspiste tai lattialämmitys, vai kerrostaloon ilman saunaa? Vertaile sähkösopimuksia tästä.
-
Osta kotivakuutus
Voit halutessasi siirtää nykyisen kotivakuutuksesi uuteen osoitteeseen ilmoittamalla nykyiselle vakuutusyhtiöllesi muutosta, tai kilpailuttaa vakuutuksen muuton yhteydessä. Kilpailuttaminen usein kannattaa, sillä hintakilpailu on kovaa ja jatkuvasti muuttuvaa.
-
Viimeistele loputkin kodin sopimukset
Nettiyhteyden voi ostaa haluamalta palveluntarjoajalta, mutta monilla taloyhtiöillä on sopimus tietyn toimijan kanssa. Kannattaa kysyä operaattorilta mahdollista taloyhtiöalennusta.
Omakotitalossa asuja: muista tarkistaa omakotitaloon liittyvät tärkeät sopimukset, kuten sähköliittymän siirto, lämmitysjärjestelmän (esim. kaukolämpö) siirto, jätehuoltosopimus ja vesisopimus.
-
Ilmoita muutosta työnantajalle
Työehtosopimuksesi voi oikeuttaa sinut muuttovapaaseen. Kysy asiaa ajoissa työnantajaltasi, jotta ehdit sopia muuttovapaapäivän, jos sinulla on sellaiseen oikeus. Muista ilmoittaa myös uusi osoitteesi työnantajallesi.
-
Sovi muuton järjestelyt ja aloita pakkaaminen
Haluatko palkata muuttoon muuttopalvelun avuksi vai muuttaa itse? Kilpailuta halutessasi muuttoyritykset ajoissa. Mieti myös mitkä muuttolaatikot haluat. Vuokraa muuttoyritykseltä muuttolaatikot tai hae ajoissa ruokakaupalta banaanilaatikoita.
Jos muutat ilman muuttopalvelua, järjestä tai vuokraa pakettiauto tai peräkärry ajoissa. Varmista, että kuskilla on oikeanlainen ajokortti pakettiautolle tai peräkärrylle. Vinkki: laita muuttoauton ikkunaan ilmoitus muutosta.
Aloita pakkaaminen ajoissa – lasien ja lautasten suojaaminen kestää yllättävän kauan! Helpointa on, kun pakkaat laatikot huoneiden ja kausien mukaan, talvivaatteet yhteen ja keittiötarvikkeet toiseen. Muista käydä myös kellarit, varastot ja pyörävarastot läpi ajoissa ja kierrättää käyttämättömät tavarat asianmukaisesti.
Viikko ennen muuttoa
-
Viimeistele pakkaus
Muuton lähestyessä varaudu pakkauksen viimeistelyyn. Tarvitsetko kuplamuovia ja muita suojamateriaaleja elektroniikan, kodinkoneiden ja huonekalujen suojaamiseen?
Muuttosiivouksen voi myös aloittaa ajoissa samalla, kun tyhjennät kaappeja. Kaappien ja huoneiden pintojen pesemisessä voi vierähtää tovi, joten varaudu hyvällä musiikilla!
-
Tee kierrätyskierros
Kierrätys on hyvä aikatauluttaa, ettei vaan päädy heittämään säkkejä sekajätteeseen kiireessä. Nykyään kierrätysmahdollisuuksia on monipuolisesti saatavilla sorttiasemien lisäksi – esimerkiksi kauppakeskuksissa saattaa olla laajoja kierrätysmahdollisuuksia.
Muuttopäivänä
-
Valmistaudu muuttopäivään
Suojaa huonekalut ja elektroniikka kuljetusta varten. Mieti onko asunnossa pintoja tai kulmia, mitä sinun kannattaa suojata kolhuilta muuton aikana. Lähtiessäsi vanhasta asunnosta huolehti kodinkoneet ja vesihanat pois päältä turvallisesti.
Käy uudella asunnolla avaimet saatuasi ja vie sinne juotavaa, välipalaa, vessapaperia ja käsisaippuaa. Varaudu myös pyyhkimään hieman pintoja ennen, kun purat tavaroita. Laita jääkaappi ja muut tarvittavat kodinkoneet päälle. Asenna muutamat valot asuntoon heti, jotta näet muuttaa.
Meneehän sähköt uudessa asunnossa päälle? Kiiretapauksessa voit soittaa asiakaspalveluumme, jolloin sähköt saadaan päälle nopeasti. Muista, että tästä saattaa kuitenkin koitua lisämaksuja. Sähkösopimus onkin hyvä muistaa tehdä ajoissa, jotta sähkösopimusasioista ei tarvitse huolehtia muuton keskellä.
-
Tee muuttotarkastus
Jos muutat vuokralle ja huomaat asunnossa kolhuja tai muita vikoja, ota niistä kuvat ja ilmoita vuokranantajalle. Näin sinä et ole niistä vastuussa. Jos uuden asunnon loppusiivous on tehty huonosti, ilmoita asiasta vuokranantajallesi tai asunnonvälittäjälle, sillä joissain tilanteissa saatat saada ammattilaisen tekemän muuttosiivouksen edellisen vuokralaisen tai asunnon myyjän piikkiin.
-
Palauta avaimet
Muistele, kuinka monta avainta asuntoosi on ja kenelle olet antanut avaimet asuntoosi. Palauta kaikki avaimet, jotta et joudu kustantamaan kallista lukkojenvaihtoa.
Muuton jälkeen
-
Tutustu uuteen kotiin ja ympäristöön
Nauti uudesta kodistasi ja tutustu sen tarjoamiin etuihin! Varaa esimerkiksi saunavuoro, opettele kodinkoneiden käyttö sekä tutustu varastotiloihin ja muihin yhteistiloihin.
Tupareita järjestäessäsi tarkista taloyhtiön hiljaisuuden aika, ja ilmoita naapureille juhlista kohteliaisuutena.