1. Etusivu
  2. Aurinkopaneelit
  3. Aurinkopaneelien mitoitus

Aurinkopaneelien mitoitus: Näin paneelien teho käytetään parhaiten hyödyksi

Aurinko­paneeleiden mitoituksella viitataan sopivan voimala tehon ja paneelimäärän valintaan. Mitoittamalla aurinkopaneelit oikein varmistetaan, että järjestelmä on optimoitu sen ensisijaista käyttötarkoitusta varten eli kattamaan kodin, yrityksen tai taloyhtiön kulutusta. 

Pikakatsaus aurinkopaneelien kokoon ja tehoon

Yhden aurinkopaneelin standardikoko on 1,72 x 1,13 metriä

Yhden aurinkopaneelin vuosituotto on noin 350–380 kWh:ta

Voimala kannattaa mitoittaa kattamaan n. 30 % kodin sähkönkulutuksesta

Voimala voidaan mitoittaa eri tavoilla riippuen siitä, onko tarkoituksena maksimaalinen taloudellinen hyöty vai tuottaa niin paljon sähköä kuin mahdollista. Taloudellista hyötyä tavoitellessa voimalaa ei kannata ylimitoittaa, sillä kotona kulutettu sähkö on yleensä kannattavampaa kuin ylijäämän myynti sähköverkkoon.

 

Aurinkopaneelin koko on noin 1,72 x 1,13 m

Yksi aurinkopaneeli on kooltaan noin 1,72 metriä korkea ja 1,13 metriä leveä. Aurinko­paneeleiden koko kuitenkin vaihtelee merkistä ja tehosta riippuen, joten jokaisen paneelin mitat tulee tarkistaa erikseen.

Katolle kuitenkin asennetaan useampi paneeli, joten asiantuntijamme kartoittavat kohteen ennen asennusta. 

Asennettavien paneelien määrä riippuu monesta seikasta:

  • Kuinka suurta tuottoa aurinkovoimalasta tavoitellaan? 
  • Mikä paneelin tyyppi on valittu? 
  • Kuinka paljon katolla on sopivaa asennuspinta-alaa?
  • Mihin ilmansuuntaan paneelit voidaan asentaa? 

 

Aurinkopaneelin huipputeho ilmoitetaan wattipiikkinä (Wp) tai kilowattipiikkinä (kWp)

Tyypillisen kotitalouksiin asennettavan aurinkopaneelin huipputeho vaihtelee 400–450 Wp:n (eli wattipiikin) välillä. Teho riippuu ennen kaikkea valitusta paneelityypistä: paneelin ominaisuudet vaikuttavat sen todelliseen tuottoon, vaikka huipputeho olisikin sama.

Keskimääräinen kotitalouksiin asennettu aurinkovoimala koostuu noin 10–20 aurinkopaneelista. Voimalakokonaisuuden huipputeho ilmoitetaan kilowattipiikkinä (kWp), joka vastaa tuhatta wattipiikkiä. Tällöin kymmenen 400 Wp:n aurinkopaneelin huipputeho olisi 4 000 Wp eli 4 kWp.
 

 

Paneelin todellinen tuotto ilmoitetaan kilowattitunteina (kWh)

On hyvä pitää mielessä, että huipputeho kuvaa standardioloissa mitattua nimellistehoa. Oikeissa olosuhteissa siihen päästään harvoin. 

Tyypillisesti yksittäisen 400 W -tehoisen paneelin tuotto on noin 350–380 kilowattituntia vuodessa. Jos näistä tehdään esimerkiksi kymmenen paneelin voimalakokonaisuus, päästään noin 3 500–3 800 kWh:n vuosituottoon. 

Kuinka paljon sähköä kattosi voisi tuottaa?

Testaa aurinkopaneelilaskurillamme aurinkovoimalan mitoitus, tuotto ja hinta-arvio.

Aurinkopaneelilaskuriin

Aurinkopaneelien teholle jopa 30 vuoden takuu

Aurinkopaneelit ovat pitkäikäinen sijoitus. Ne kestävät käytössä vuosikymmeniä, ja siksi esimerkiksi me Hehkulla myönnämme toimittamillemme aurinkopaneeleille mallista riippuen pitkän 25–30 vuoden tehontuottotakuun.

Aurinkovoimalan tehontuottotakuu tarkoittaa, että takaamme paneelin tuoton olevan vielä mainitun takuuajan jälkeen 85-90 % paneelien nimellistehosta (riippuen paneelin mallista). Aurinkopaneelit tuottavat siis tehokkaasti sähköä vielä vuosikymmenien päästäkin. 

Myös voimalan muut osa-alueet turvataan pitkillä takuuajoilla. Vaihtosuuntaajan (eli invertterin) tuotetakuu on 10 vuotta ja kattokiinnikkeillä peräti 30 vuotta. Työn jäljelle myönnetään 5 vuoden asennustakuu. 

 

 

Aurinkopaneelien mitoitus: tavoitteena kattaa noin 30 % kodin kulutuksesta

Kun aurinkopaneelien mitoitusta suunnitellaan, huomioidaan ennen kaikkea kodin kokonaissähkönkulutus. Yleensä paras tulos saadaan, kun aurinkopaneelit mitoitetaan niin, että ne kattavat noin kolmanneksen kodin sähkönkulutuksesta. 

Miksi näin? 

Aurinkopaneelit tuottavat sähkö eniten kesällä ja jonkin verran myös keväällä ja syksyllä. Talvella paneelit eivät käytännössä tuota sähköä juuri lainkaan. 

Talven lämmityskaudella kodin sähkönkulutus on kuitenkin yleensä suurempaa kuin kesällä. Jos aurinkovoimala ylimitoitetaan, kesällä paneelit tuottavat enemmän sähköä kuin kotona ehditään kuluttaa. 

 

Aurinkopaneelien tuotto on kannattavinta, kun se käytetään itse kotona

Kodin aurinkovoimalan tuottamaa sähkö kutsutaan pientuotannoksi tai mikrotuotannoksi. Joskus paneelit tuottavat sähköä enemmän kuin kodissa pystytään sillä hetkellä käyttämään. 

Aurinkopaneelien ylijäämätuotanto voidaan myydä takaisin sähköverkkoon. Mutta aurinkosähkö on yleensä kannattavinta, kun se käytetään itse. Siksi aurinkovoimalaa ei kannata ylimitoittaa sen takia, että sähköä voitaisiin myydä paljon ulos. 

Aurinkopaneelien mitoitus kannattaa suunnitella niin, että niiden tuottama sähkö saadaan käytettyä maksimaalisesti kotona ja mahdollisimman pieni osuus myydään ylijäämänä sähköverkkoon. Näin paneelisijoitukselle saadaan paras tuotto.