1. Etusivu
  2. Aurinkopaneelit
  3. Aurinkopaneelilaskuri

Testaa aurinkopaneelien tuotto ja hinta-arvio laskurilla

Kuinka paljon omaa aurinkosähköä voisit saada katoltasi? Kun harkitset aurinkopaneeleja omakotitaloon, laskuri auttaa arvioimaan, millainen olisi sopiva järjestelmän mitoitus, odotettavissa oleva tuotto ja voimalan kokonaishinta avaimet käteen -toimituksena.

Katon (lappeen) suunta
  • Etelä
  • Lounas
  • Kaakko
  • Länsi
  • Itä
  • Luode
  • Koillinen
  • Pohjoinen
Järjestelmän teho (kWp)
6.72
Paneeleiden lukumäärä
16
Arvioitu vuosituotto (kWh)
6543
Hinta-arvio
1234 €
alk.
123 € / kk
Otamme yhteyttä arkisin klo 8-17.
Mahdolliset lisätiedot

Näin käytät aurinkopaneelilaskuria

1. Arvioi vuosikulutus

Voit tarkastaa kulutuksen esimerkiksi edelliseltä sähkölaskulta tai Datahub-asiakasportaalista. Merkitse laskuriin, jos kotisi lämpenee sähköllä.

2. Valitse katon suunta

Ilmoita kotisi katon lappeen ilmansuunta, sillä se vaikuttaa paneelien tuottoon. Jos et ole varma lappeen suunnasta, laita arvio. Jos pyydät paneelitarjouksen, asiantuntijamme kartoittavat tarkemman suunnan myöhemmin.

3. Valitse paneelimalli

Valitse peruspaneeli tai premium-malli ja vertaile niiden tehojen eroa laskurilla. Asiantuntijamme kertovat sinulle myöhemmin tarkemmin mallien eroista ja osaavat suositella kotiisi parasta ratkaisua.

4. Pyydä tarjous

Täytettyäsi laskurin voit lähettää meille tarjouspyynnön. Tarjouspyyntö ei tietenkään sido sinua mihinkään. Kartoitamme puhelimitse vielä kotisi tarkemmat tiedot.

Kilowattipiikki (kWp) kertoo aurinkovoimalan huipputehon

Yksittäisen aurinkopaneelin teho ilmoitetaan wateissa (W) ja usean paneelin muodostamassa järjestelmässä viitataan kilowattipiikkiin (kWp).

Kymmenen 400 watin tehoista aurinkopaneelia muodostaa 4 kWp -aurinko­sähkö­järjestelmän.

Kysymys on paneelien ja järjestelmän huipputehosta, joka on mitattu laboratorio-olosuhteissa. 

Todellisuudessa näihin lukemiin ei Suomessa päästä, sillä aurinkopaneelien todellinen tuotto riippuu monesta seikasta: esimerkiksi valitusta paneelityypistä, asennuspaikasta, ilmansuunnasta ja säätilasta.

 

Miten aurinkopaneelien tuotto lasketaan? 

Kuten yllä mainittiin, aurinkopaneelien tuotto perustuu voimalan kilowattipiikkiin eli huipputehoon. Kyseessä on teoreettinen huipputeho, eli käytännön olosuhteissa aurinkovoimalan tuotto ei yllä jatkuvasti huippulukemiin.

Yleensä aurinkopaneelien tuotto on noin 75–90 % voimalan huipputehosta. 

Suomessa optimiolosuhteissa asennettu 6 kWp:n tehoinen aurinkojärjestelmä voisi tuotaa sähköä noin 5,4 kW-teholla. 

Yllä olevassa paneelilaskurissa voit testata paneelien arvioituja tuottoja ja huipputehoja.

 

 

Testaa laskurilla aurinkopaneelien suuntauksen vaikutus tuottoon 

Paras suuntaus aurinkopaneeleille on etelä, mutta lopulta asennuksen ratkaisee katon suunta – sitä kun ei oikein voi muuttaa. 

Paneelien suuntaus kaakkoon ja lounaaseen pienentää vuosittuottoa hieman ja aikaistaa/myöhäistää tuotantopiikkiä. Itä- tai länsisuuntaus pienentää tuottoa jo reilummin, mutta asentamalla molemmille lappeille saadaan tasainen tuotanto aamusta iltaan. Tasainen tuotanto on helpompi kohdistaa kiinteistön kulutukseen, joka puolestaan parantaa investoinnin taloudellista hyötyä.

Pohjoisen, koillisen ja luoteen suuntaan paneeleja ei yleensä kannata asentaa. 

Kokeile laskurissa eri suuntauksia, niin näet, miten se vaikuttaa paneelien arvoituun tuottoon.

 

Mihin aurinkopaneelien mitoitus laskurilla perustuu?

Aurinkopaneelien mitoitus perustuu kotisi sähkönkulutukseen, paneelien suuntaukseen omatitalon katolla ja valittuun paneelityyppiin. 

Tähtäämme siihen, että aurinkopaneelit kattaisivat noin 30 % kodissa käytetystä sähköstä. Eri vuodenaikojen välillä on eroja, eli kesällä aurinkopaneelien tuotto on suurimmillaan, kun taas talven lämmityskautena omakotitalon sähkönkulutus on suurinta. Siksi kulutus eri vuodenaikoina ja ajankohtina on hyvä huomioida mitoitusta laskiessa.

Tietysti aurinkopaneelien mitoitukseen vaikuttaa myös sopivan asennusalueen pinta-ala. Käytännössä tämä on siis talon katolla parhaimpiin ilmansuuntiin olevat osat, joiden päälle ei tule varjoja.

 

Aurinkosähkö on kattavinta, kun se käytetään itse

Koska aurinkosähkö on yleensä kannattavinta itse kulutettuna, mitoituksessa pyritään siihen, että kohde pystyy käyttämään lähes kaiken tuotetun aurinkosähkön. Aurinkosähkön myyminen takaisin verkkoon ei yleensä ole yhtä kannattavaa kuin sen käyttö itse. 

Poikkeuksena on ajankohdat, jolloin sähkön markkinahinta on korkealla, mutta kodin kulutus katetaan esimerkiksi edullisella määräaikaisella sähkösopimuksella. Mutta aurinkosähköllä ei yleensä kannata keinotella, vaan parasta on käyttää se kotona. 

Joskus kuitenkin on hetkiä, jolloin aurinkovoimala tuottaa enemmän sähköä kuin kotona kulutetaan. Silloin sähkö myydään verkkoon. Tätä varten kotona on oltava pientuotannon myyntisopimus. Se on helppoa tehdä samaan sähköyhtiöön, jossa kodin ostosähkösopimuskin on – esimerkiksi meille Hehkulle. 

 

Testaa laskurilla arvio aurinkopaneelien mitoituksesta kotiisi

Laskurissa voit kokeilla, miten erilaiset kulutukset vaikuttavat paneelien mitoitukseen.

Älä stressaa, jos et osaa laittaa ihan tarkkoja lukuja kotisi kulutuksesta tai katon suuntauksesta aurinkopaneelilaskuriin. Jos jätät meille tarjouspyynnön, asiantuntijamme käyvät vielä tarkemmin läpi kotisi kulutuksen ja muut tiedot, ennen kuin he tekevät lopullisen tarjouksen. 

Pyydä tarjous

Täytä alla oleva lomake, niin olemme sinuun yhteydessä ja laadimme tarjouksen kotiisi sopivista aurinkopaneeleista.

Mahdolliset lisätiedot