1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Uusien tottumusten aika

Uusien tottumusten aika

Voit omilla valinnoilla ohjata omaa sähkönkulutustasi. Energia-analyytikko Carl Johan Bergenstjerna kehottaa yrityksiä ja kuluttajia muuttamaan sähkönkulutustapojaan.

Seuraavan päivän sähkön tuntihinnat julkaistaan joka päivä noin kello 14 pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa. Sähkön hintaa seuraamalla voi omaa kulutusta yrittää ohjata niille tunneille, kun sähkön hinta on edullisempaa ja sitä kautta suoraan vaikuttaa omaan sähkölaskuun.

Useat tekijät vaikuttavat tulevien kuukausien sähkönhintoihin. Energia-analyytikkomme seuraavat markkinoita tiiviisti, eikä heidän asiantuntijalausuntojen perusteella ole viitteitä siitä, että sähkön hinta vakiintuisi alhaiselle tasolle syksyn ja talven aikana.

– Markkinahintoja arvioidaan jatkuvasti Eurooppaan tulevien kaasutoimitusten, voimalaitosten tuotantokapasiteetin, säätilan ja EU:n päätösten perusteella, Carl Johan Bergenstjerna sanoo.

Bergenstjerna toivoo, että pitkän aikavälin sääennusteet lokakuussa osoittautuvat oikeiksi. Tänä syksynä on odotettavissa enemmän sadetta kuin meillä on tähän mennessä ollut, mutta Norjan altaiden vedenpinnan saavuttamiseksi normaalitasolle täytyy sataa paljon vettä, lisäksi Pohjoismaissa ja Saksassa pitäisi olla hyvät tuulet. Parempi hydrologinen tasapaino Norjassa auttaisi hinnan tasoittumiseen.

Yritykset ja kotitaloudet voivat tuntea olonsa voimattomiksi monimutkaisilla sähkömarkkinoilla, jotka ennustavat epävakaita hintoja läpi talven. Voimme kuitenkin auttaa pitämään hinnat mahdollisimman alhaisina, ja parasta mitä voimme tehdä on käyttää sähköä silloin kun muut eivät. 

EU on ehdottanut vaatimusta vähentää kulutusta viidellä prosentilla niinä vuorokauden aikoina, kun kulutusta on eniten, jolloin sekä elinkeinoelämän että kuluttajien on löydettävä vaihtoehtoja perinteiselle sähkönkäytölle, Bergenstjerna päättää.

Lataa puhelimeesi Fingridin Tuntihinta -sovellus ja seuraa sähkön tuntihintaa reaaliajassa.