1. Etusivu
  2. Aurinkopaneelit
  3. Aurinkopaneelien asennus

Aurinkopaneelien asennus ja kytkentä – näin se käy

Aurinkopaneelien asennus on parasta jättää alan ammattilaiselle. Meillä Hehkulla paneelien asennus ja kytkentä on osa huoletonta avaimet käteen -toimitusta. Ja tiesithän, että voit hyödyntää kotitalousvähennyksen ja säästää voimalan asennuskustannuksissa?

 

Näin aurinkopaneelien asennus tapahtuu

  1. Tehdään alustava suunnitelma aurinkopaneelien asennuksesta. Asiantuntijamme tekevät kanssasi alustavan suunnitelman paneelien asettelusta ja kaapelireiteistä sekä miettivät sopivan paikan invertterille. Suunnitelma kerrataan asennusaamuna kanssasi, jolloin sitä voidaan vielä muuttaa.
  2. Asennusajankohdan sopiminen. Sovimme paneelien asennusajankohdan kanssasi. Yleensä asennus sovitaan noin 3–6 viikon päähän. Tavarat tilataan tontille muutamaa päivää ennen asennusta. 
  3. Kiinnitysjärjestelmän asennus katolle. Asentaja kiinnittää ensin katolle kiinnikkeet ja kiskot, joihin paneelit asennetaan. 
  4. Aurinkopaneelien asennus. Kun kiskot ovat paikallaan, voidaan paneelit asentaa niihin.
  5. Invertterin asennus. Invertteri muuntaa aurinkopaneelien tuottaman energian vaihtovirraksi, jota sähkölaitteet voivat käyttää. Invertteri voidaan asentaa joko sisä- tai ulkotiloihin, kunhan tila täyttää standardien mukaiset kriteerit. Voitte asentajan kanssa sopia parhaan paikan invertterille.
  6. Kaapelireitit tehdään toiveidesi mukaisesti. Kaapelireitit voivat vaikuttaa talon ulkoasuun, joten ne toteutetaan aina asiakkaan toiveiden mukaisesti, siististi ja määräyksiä noudattaen. 
  7. Asennuksen testaus ja kytkentä. Lopuksi asentaja testaa aurinkovoimalan toiminnan. Kun kaikki on valmista, kytketään paneelit myös sähköverkkoon. 
  8. Käyttöönottokoulutus. Lopuksi asentaja opastaa vielä aurinkovoimalan käytön. Vaikka eihän siinä paljon käytettävää ole, sillä aurinko­sähkö­järjestelmä toimii itsestään eikä sitä tarvitse aktiivisesti huoltaa. Saat käyttöösi myös seurantasovelluksen, josta voit seurata aurinkopaneelien sähköntuotantoa. 

Tämä kaikki tapahtuu yhden työpäivän aikana, eli paneelien asennus ei ole pitkä urakka. Nyt kattosi on valmis tuottamaan puhdasta uusiutuvaa energiaa. 

Toimituksiimme sisältyy aina

  • Aurinkopaneelit
  • Invertteri ja seurantasovellus
  • Kiinnitysjärjestelmä
  • Sähkötarvikkeet
  • Rahti
  • Avaimet käteen -asennus
  • Käyttöönottokoulutus
  • Verkkoonkytkentäilmoitus
  • Avustus lupa-asioissa

Me huolehdimme aurinkopaneelien kytkennästä sähköverkkoon

Aurinkopaneelit kytketään yleensä osaksi paikallista sähköverkkoa. Poikkeuksena voivat olla esimerkiksi mökit, joita ei ole kytketty lainkaan sähköverkkoon. Tällöin myöskään paneeleita ei kytketä verkkoon. 

Kun aurinkopaneelit joskus tuottavat enemmän sähköä kuin kotona ehditään kuluttaa, voidaan ylijäämätuotanto myydä sähköverkkoon. Tätä varten sinulla pitää olla pientuotannon myyntisopimus. Helpointa on tehdä se sähköyhtiöön, jossa sinulla on jo tavallinenkin sähkösopimus (esimerkiksi meille Hehkulle).

Aurinkopaneelien kytkennästä sähköverkkoon huolehtii paneelien toimittaja. Lisäksi paikalliselle sähköverkkoyhtiölle pitää tehdä ilmoitus paneelien kytkennästä. Esimerkiksi meillä Hehkulla hoidamme puolestasi verkkoonkytkentäilmoituksen teon ja paneelien asennuksen yhteydessä asentaja kytkee voimalan osaksi sähköverkkoa.

Sinun ei siis tarvitse tehdä kytkennän osalta muuta kuin huolehtia, että sinulla on pientuotannon myyntisopimus sähköyhtiösi kanssa. 

 

 

35°–45° on optimaalinen aurinkopaneelien asennuskulma

Suomen oloissa paras aurinkopaneelien asennuskulmana on noin 35–45 asteen kallistus. 

Jos paneelit asennetaan loivempaan kulmaan, saadaan kesällä parempi tuotto. Mutta pienellä kallistuksella saadaan tasaisempaa tuottoa pidemmältä ajalta myös keväällä ja syksyllä. 

Koska yleensä keskikesällä sähkönkulutus on pienempää, ei paneeleja kannata optimoida tuottamaan eniten sähköä juuri kesällä. Aurinkopaneelit on hyvä asentaa noin 35–45 asteen kulmaan, jotta ne tuottavat mukavasti sähköä myös keväällä ja syksyllä, jolloin sähkönkulutuskin on suurempaa. 

Näin maksimoidaan aurinkosähkön kulutus kotona sen sijaan, että kesän tuotantopiikkeinä sitä myytäisiin paljon sähköverkkoon. Yleensä paneelien tuottama sähkö on nimittäin kannattavampaa käyttää itse kotona kuin myydä sitä sähköverkkoon. 

On kuitenkin hyvä huomioida, että loiva katto ei estä paneelien hankkimista. Nykyään paneelit ottavat vastaan hajasätelyä niin tehokkaasti, että loivemmallakin katolla paneeleista saadaan hyvä tuotto.

💡Testaa aurinkopaneelilaskurilla, kuinka paljon sähköä kattosi voisi tuottaa.

 

 

Aurinkopaneelien asennus itse? Emme suosittele 

Emme suosittele aurinkopaneelien asennusta itse, ellet satu olemaan ammatiltasi paneeliasentaja. Syynä ei ole halumme tehdä mahdollisimman paljon voittoa, vaan sinun ja kotisi etu ja turvallisuus.

Ensinnäkin kyse on sähkötöistä, joissa on riskinsä. Ilman alan koulutusta ja lupia asennusta ei kannata tehdä itse. Ja esimerkiksi invertterin kytkennässä on kyse sähkötöistä, joita ei edes saa tehdä ilman asianmukaista pätevyyttä.

Vakuutusyhtiölläsi voi olla asian suhteen vaatimuksia. Vahinkotilanteessa vakuutusyhtiösi ei välttämättä korvaakaan, jos aurinkopaneelien asennusta ei ole tehnyt alan ammattilainen.

Me annamme pitkän takuun aurinkopaneelien asennukselle. Kun tilaat Hehkulta paneelikokonaisuuden, saat kattavan viiden vuoden takuun työlle sekä laitekohtaiset tuotetakuut. Takuuaikoja tuotteille ei välttämättä myönnetä, mikäli asiakas asentaa voimalan itse. 

Ja lopuksi: tiesithän, että säästät asennuksen kuluissa kotitalousvähennyksen ansiosta? Ilmoitamme tarjouksen yhteydessä voimalan työn osuuden. Tästä voit tehdä kotitalousvähennyksen. Vähennys on 40 % asennustyön osuudesta (100 € omavastuulla), ja suurin haettava summa on 2 250 euroa vuodessa per henkilö.