Voimala voidaan mitoittaa eri tavoilla riippuen siitä, onko tarkoituksena maksimaalinen taloudellinen hyöty vai tuottaa niin paljon sähköä kuin mahdollista. Taloudellista hyötyä tavoitellessa voimalaa ei kannata ylimitoittaa, sillä kotona kulutettu sähkö on yleensä kannattavampaa kuin ylijäämän myynti sähköverkkoon.
Aurinkopaneelin koko on noin 1,72 x 1,13 m
Yksi aurinkopaneeli on kooltaan noin 1,72 metriä korkea ja 1,13 metriä leveä. Aurinkopaneeleiden koko kuitenkin vaihtelee merkistä ja tehosta riippuen, joten jokaisen paneelin mitat tulee tarkistaa erikseen.
Katolle kuitenkin asennetaan useampi paneeli, joten asiantuntijamme kartoittavat kohteen ennen asennusta.
Asennettavien paneelien määrä riippuu monesta seikasta:
- Kuinka suurta tuottoa aurinkovoimalasta tavoitellaan?
- Mikä paneelin tyyppi on valittu?
- Kuinka paljon katolla on sopivaa asennuspinta-alaa?
- Mihin ilmansuuntaan paneelit voidaan asentaa?
Aurinkopaneelin huipputeho ilmoitetaan wattipiikkinä (Wp) tai kilowattipiikkinä (kWp)
Tyypillisen kotitalouksiin asennettavan aurinkopaneelin huipputeho vaihtelee 400–450 Wp:n (eli wattipiikin) välillä. Teho riippuu ennen kaikkea valitusta paneelityypistä: paneelin ominaisuudet vaikuttavat sen todelliseen tuottoon, vaikka huipputeho olisikin sama.
Keskimääräinen kotitalouksiin asennettu aurinkovoimala koostuu noin 10–20 aurinkopaneelista. Voimalakokonaisuuden huipputeho ilmoitetaan kilowattipiikkinä (kWp), joka vastaa tuhatta wattipiikkiä. Tällöin kymmenen 400 Wp:n aurinkopaneelin huipputeho olisi 4 000 Wp eli 4 kWp.
Paneelin todellinen tuotto ilmoitetaan kilowattitunteina (kWh)
On hyvä pitää mielessä, että huipputeho kuvaa standardioloissa mitattua nimellistehoa. Oikeissa olosuhteissa siihen päästään harvoin.
Tyypillisesti yksittäisen 400 W -tehoisen paneelin tuotto on noin 350–380 kilowattituntia vuodessa. Jos näistä tehdään esimerkiksi kymmenen paneelin voimalakokonaisuus, päästään noin 3 500–3 800 kWh:n vuosituottoon.