Kun harkinnassa on aurinkosähköjärjestelmän hankinta, on tietysti tärkeää tietää, mikä on aurinkopaneelien tuotto Suomen olosuhteissa ja kuinka nopeasti voimala maksaa itsensä takaisin.
Aurinkopaneelijärjestelmän hankintaan voi olla useita syitä, kuten ekologisuus, omavaraisuus tai saatava taloudellinen hyöty – näistä jälkimmäinen lienee yleisin syy aurinkovoimalan hankintaan. Investoinneissa, joissa haetaan taloudellista hyötyä, kannattaa ensin paneutua siihen, mikä on hyödyn rahallinen arvo ja missä ajassa sitä syntyy.
Aurinkopaneelien tuotto riippuu monesta tekijästä
Aurinkopaneelien tuotto riippuu tietysti monesta asiasta:
-
Mikä on valittu paneelityyppi?
-
Kuinka monta paneelia voimalaan on asennettu?
-
Mihin ilmansuuntaan paneelit on asennettu?
-
Mikä on paneelien kallistuskulma?
-
Onko katolla varjostuksia?
-
Millaiset sääolosuhteet ovat?
Aurinkopaneelien tuotanto Suomen olosuhteissa on usein 75–90 % nimellistehosta. Ohjenuorana voidaan sanoa, että Suomen olosuhteissa 400 W -tehoiset paneelit tuottavat noin 350–380 kWh:ta sähköä vuodessa.
Tyypillisesti omakotitalon aurinkovoimala koostuu noin 10–20 aurinkopaneelista. Esimerkiksi 15 paneelin kokonaisuudelta voisi siis odottaa noin 5250–5700 kWh:n vuosituottoa.
Voit lukea täältä vielä tarkemmin aurinkopaneelien tehosta ja mitoituksesta.
Aurinkopaneelien tuotto Suomessa
Suomen pohjoinen sijainti voi epäilyttää – tuottavatko aurinkopaneelit Suomessa sähköä tehokkaasti?
Tyypillinen tuotantokausi Suomessa alkaa maaliskuussa ja loppuu syyskuussa. Toki vuosien välillä on pieniä eroja, ja lisäksi kohteen maantieteellinen sijainti vaikuttaa paneelien tuottoon.
On hyvä muistaa, että vaikka Suomen talvi on pimeä, on auringonpaistetta runsaasti muina vuodenaikoina. Tämän lisäksi Suomen viileä ilmasto on optimaalinen aurinkopaneelien tuoton kannalta. Kuumissa ilmasto-olosuhteissa paneeli nimittäin tuottaa heikommin kuin viileässä.
Esimerkki 8,20 kWp:n kokoisen aurinkovoimalan tuotannosta Suomessa, kun paneelit on asennettu optimaaliseen ilmansuuntaan. Hyvissä olosuhteissa 8,20 kWp -tehoinen aurinkovoimala tuottaa 7 400 kWh vuodessa sähköä.
Heinäkuussa aurinkopaneelit tuottavat aurinkosähköä aamutunneilta alkuiltaan asti, tuotannon painottuessa keskipäivään. Paneelien tuotantoon vaikuttaa muun muassa ilmansuunta, jota kohti ne on asennettu.
Miten aurinkopaneelien sähköntuotto vaihtelee Suomen sisällä?
Suomi on pitkä maa, mutta paneelit tuottavat kohtuullisesti myös Pohjois-Suomessa. Etelä-Suomessa saadaan enemmän säteilyä, mutta ero on lopulta melko pieni.
Esimerkiksi Motivan mukaan 1 kWp:n tehoisen aurinkosähköjärjestelmän tuottoero Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä olisi noin 100 kWh:ta: Etelä-Suomessa voidaan odottaa noin 800–1000 kWh:n tuottoa, Pohjois-Suomessa 700–900 kWh:n.
Aurinkopaneelien tuotto talvella
Aurinkopaneelien toiminta edellyttää valoa, joten aurinkopaneelien tuotto talvella jää vähäiseksi. Lämpötila vaikuttaa myös tuotantoon, mutta valo tärkein tekijä paneelien tuotannon kannalta. Suomen talvi on tunnetusti pimeä, mutta lopputalvella voidaan usein nauttia myös kirkkaista päivistä. Auringonpaiste tosin talvella on lyhytkestoista, mutta tämä kompensoituu kesällä.
Jos aurinkovoimala on asennettu esimerkiksi maahan, voi lopputalvesta lumia putsailla esimerkiksi lehtipuhaltimella, jolloin tuotantoa saadaan hiukan. Talven pimeyden takia emme kuitenkaan suosittele lumen pudottamista muutamien tuntien auringonpaisteen takia.
Aurinkovoimala on silti järkevä investointi, vaikka Suomessa siitä ei suurta hyötyä talvella olekaan. Yhden vuodenajan tuoton sijaan kannattaakin tarkastella aurinkosähkön tuottoa koko vuoden ajalta ja laskea sen perusteella aurinkopaneelien kannattavuus ja takaisinmaksuaika.
Suosittelemme talven sähkönkulutusta pienentäviä energiaratkaisuja aurinkovoimalan rinnalle, esimerkiksi ilmalämpöpumppua lämmitykseen.