1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. 8 vinkkiä sähkön säästämiseen

8 vinkkiä sähkön säästämiseen

Sähkön säästäminen on monella mielessä varsinkin syksyllä ja talvella, kun sähkölaskulla näkyy nousua lämpimien kesäkuukausien jälkeen. Energian säästäminen on konkreettinen teko oman sähkölaskun pienentämiseksi.

Poimi alta tehokkaimmat sähkönsäästövinkit. 

 

Suomalaiset säästäneet sähköä ennätyksellisesti 

Viime talvina Suomen sähkötilanne on näyttänyt tiukalta ja sähkön riittävyys aiheuttanut huolta. Seurauksena myös sähkön hinnat ovat olleet ennätyslukemissa, erityisesti talvena 2022-2023. Tuolloin lanseerattiin Astetta alemmas -kampanja, jolla kannustettiin sähkönsäästöön kotitalouksissa, yrityksissä ja julkisissa tiloissa. 

Säästövinkit purivat, ja Suomen sähkönkulutus laski kriisitalvena. Parhaimmillaan säästöä oli niin paljon, että se vastasi aiemmin Venäjältä tuodun sähkön määrää. Kiertäviin sähkökatkoihin ei jouduttu turvautumaan.

Sähkönsäästöön vaikutti myös teollisuuden vähentynyt sähkönkulutus ja leuto talvi, mutta samalla kotitalouksien sähkönkulutus laski merkittävästi. 

 

8 sähkönsäästövinkkiä

Näillä kahdeksalla energiansäästövinkillä pienennät tehokkaasti sähkönkulutustasi.

 

1. Lämmitys (ja viilennys) on ensimmäinen säästökohde

Yleensä eniten sähköä kuluu, kun lämpötilaa säädetään jotenkin. Tyypillisesti kyseessä on kodin sisälämpötila, mutta tämä pätee myös esimerkiksi saunaan tai uuniinkin – niissä tosin mittakaava on pienempi kuin jatkuvasti lämmitettävissä oleskelutiloissa. 

Suomen kaltaisessa kylmässä maassa suurin osa kodin energiankulutuksesta menee lämmitykseen. Siksi yleensä tehokkain tapa säästää sähköä on laskea sisätilojen lämpötilaa. 

Eri tilojen suosituslämpötilat ovat:

  • oleskelutilat 20–21 ºC
  • makuuhuoneet 18–20 ºC
  • tuulikaapit ja porrashuoneet 15–18 °C
  • varastot 12 ºC
  • autotallit 5 ºC

 

2. Lyhyemmät suihkut ja lämpimän veden säästö

Toiseksi suurin osa käytetystä energiasta kotona kuluu käyttöveden lämmitykseen. Siksi yksi merkittävä tapa pienentää sähkölaskua on vähentää lämpimän veden käyttöä eli yleensä lyhentää suihkuja. Älä juoksuta vettä, kun saippuoit itsesi tai vaahdotat shampoota. 

3. Vähennä saunomista

Saunan kiuas kuluttaa paljon energiaa. Siksi saunomiskertojen vähentäminen pienentää sähkölaskua. 

Saunomisen vähentämisen lisäksi kannattaa tehostaa saunomista. Älä pidä kiuasta päällä turhaan, vaan mene saunaan heti, kun se on lämmin. Mieti myös, kuinka kuumaksi sauna kannattaa lämmittää? Haaleaksi saunaa ei tarvitse jättää, mutta riittäisikö vähän lempeämmät löylyt? Kiukaan voi myös sammuttaa saunomisen loppupuolella ja antaa jälkilämmön pitää löylyt yllä. 

Jos käyt esimerkiksi uimahallissa, sauno siellä. Energian käyttö on tehokkaampaa, kun saunaa käyttää moni kävijä sen sijaan että jokainen lämmittää omaa kotisaunaa.

Vinkki! Hyviä uutisia niille, joiden kotona on pörsissähkösopimus. Sähkölaskulla voi säästää, kun ajoittaa saunomisen niille tunneille, kun sähkö on edullista. Tämä ei tarkoita, että saunoa tarvitsisi öisin, mutta usein esimerkiksi lauantai-illan parhaaseen saunomisaikaan pörssisähkö on edullista. 

4. Lattialämmitys pienemmälle

Jatketaan vielä lämpöteemalla. Sähkökäyttöinen lattialämmitys kuluttaa paljon energiaa. 

Märkätiloissa sen tehtävä voi olla kuivattaa tilaa, jolloin lattialämmitystä ei voi laittaa kokonaan pois päältä. Mutta sen lämpötilaksi riittää haalea lämpö – lattialämmityksen tarkoitus ei ole tuntua jalan alla kuumalta tai lämpimältä, vaikka se talven kylmyydessä tuntuisikin erityisen mukavalta.

Vinkki! Sulje kylpyhuoneen ovi, jotta lattialämmityksen lämpö ei karkaa muualle huoneistoon. 

5. Laitteet kotonaan pois päältä

Kotona saattaa olla useita laitteita, jotka ovat valmiustilassa. Monessa kodissa luultavasti ainakin TV on koko ajan standby-tilassa. 

Vaikka laite olisi sammutettu, se kuluttaa kuitenkin vähän sähköä ollessaan valmiustilassa. Yksittäisen laitteen merkitys sähkönkulutuksessa ei yleensä ole merkittävä, mutta jos monta laitetta on jatkuvasti turhaan päällä, on siinä yksi helppo keino nipistää turhaa sähkönkulutusta. 

Laitteen saa kokonaan päältä irrottamalla sähköjohdon seinästä, mutta ratkaisuna voi olla myös esimerkiksi virtanapilla varustettu jatkojohto, jonka sammuttamalla voi kerralla sammuttaa useamman laitteen, kuten TV:n, pelikonsolin ja digiboksin. 

 

6. Sähkön säästöä keittiön pienkoneilla

Uuni ja liesi vievät paljon energiaa. Siksi kannattaa suosia keittiön pienkoneita, jotka ovat usein myös kätevämpiä nopeutensa ansiosta: kuumenna vesi vedenkeittimellä, lämmitä ruoka mikrossa ja valmista mahdollisuuksien mukaan ruokaa esimerkiksi airfryerilla. 

Aina uunia ei tietenkään voi korvata mikrolla. Silloin kannattaakin tehdä suurempia määriä kerralla sen sijaan, että lämmittäisi uunia joka päivä. 

7.  Siirry valaistuksessa led-lamppuihin

Valoja ei kannata tietenkään pitää turhaan päällä, mutta jatkuva valojen sammuttelu ei enää nykyaikaisilla lampuilla tuo hurjia säästöjä. Sen sijaan led-lamput tuovat. Siksi viimeistään nyt on hyvä käydä läpi kodin valaisimet ja siirtyä energiatehokkaisiin led-lamppuihin. 

Ja talven kausivalotkaan eivät mene pannaan, vaikka tavoitteena olisi sähkön säästäminen. Valitse kausivaloiksi led-lamput. Parhaimman säästön saat, kun yhdistät kausivaloihin ajastimen, joka sytyttää ja sammuttaa valot automaattisesti oikeaan aikaan. Näin valot eivät ole suotta jatkuvasti päällä. 

8. Uudet, energiatehokkaat kodinkoneet

Vanhat kodinkoneet ovat monesti varsinaisia sähkötuhlareita.

Kodinkoneiden energiatehokkuus on kehittynyt huomattavasti viime vuosina ja vuosikymmeninä. Yksi tapa vähentää kodin sähkönkulutusta onkin siirtyä energiatehokkaampiin kodinkoneisiin. Uusiin leitteisiin investointi on toki kuluerä, varsinkin jos laite on vielä muuten hyvässä kunnossa.

Onneksi aina ei tarvitse edes vaihtaa kokonaan kodinkoneita, vaan niiden kunnossapito ja huolto auttaa pienentämään laitteiden sähkönkulutusta. Muista esimerkiksi sulattaa pakastin, vaihtaa pölynimurin suodatin ja puhdistaa jääkaapin takaosa pölystä ja varmistaa, että sen ympärillä on riittävä ilmankierto.

 

Entäs ne pienet purot sähkön säästämisessä?

Pienistä puroista kertyy suuria virtoja, mutta ne eivät välttämättä näy suurina säästöinä suoraan omassa sähkönkulutuksessa. Valojen sammuttelu ja laturien irrottaminen pistorasiasta ei laske sähkölaskuasi kymmenillä euroilla.

Mutta pelkästään omien sähkökulujen säästön sijaan kannattaa miettiä suurta kuvaa: jos jokaisessa suomalaisessa kotitaloudessa tehdään näitä pieniä muutoksia, yhdessä pystymme säästämään sähköä pienilläkin teoilla. 

Ja jos omassa kodissaankin pystyy keräämään paljon säästöjä pienistä puroista, kyllä niistäkin yhdessä kertyy sähkön säästöä (ja rahan säästöä) varsinkin pidemmällä ajanjaksolla. 

 

 

Miten laskea sähkönkulutus?

Jos haluat tietää, kuinka paljon sähköä kodissasi kuluu, siihen on pari helppoa keinoa:

  1. Seuraa sähkönkulutusta Oma Hehku -palvelusta. Oma Hehku on meidän asiointipalvelu, mistä näet helposti turvallisen kirjautumisen kautta sähkölaskusi ja kulutustietosi tarkasti. Näin voit tunnistaa sähkön rahareiätkin tarkemmin!
  2. Tarkasta sähkönkulutus sähkölaskulta. Jos saat kuukausittain sähkölaskun, siitä näet kätevästi, kuinka paljon sähköä kodissa kuluu kuukaudessa. Kannattaa katsoa muutamaa eri laskua esimerkiksi kesältä ja talvelta, sillä talvella kulutus on yleensä suurempaa. 
  3. Katso sähkönkulutus datahubista. Datahub on kantaverkkoyhtiö Fingridin ylläpitämä tiedonvaihtopalvelu, jota kaikki sähköyhtiöt käyttävät. Datahubin asiakasportaalista näet oman sähkösopimuksesi ja sähkönkulutustiedot. Kirjaudu datahubin asiakasportaaliin täällä.
  4. Katso sähkönkulutus sähköverkkoyhtiösi asiointipalvelusta. Sähköverkkoyhtiöillä on omat asiointipalvelut, joista voit tarkastella sähkönkulutustietojasi. Sähköverkkoyhtiösi määräytyy asuinpaikkasi perusteella.

 

Esimerkkejä eri asuntojen tyypillisestä sähkönkulutuksesta

Tässä muutama suuntaa antava esimerkki sähkönkulutuksista erilaisissa asumuksissa:  

  • Kerrostalokaksio, jossa ei ole saunaa: noin 2 000–2 2500 kWh/v
  • Saunallinen rivitaloasunto, ei sähkölämmitystä: noin 3 000–4 000 kWh/v 
  • Omakotitalo, ei sähkölämmitystä: noin 5 000–7 500 kWh/v
  • Sähkölämmitteinen omakotitalo: noin 18 000 – 20 000 kWh/v

Esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämällä sähkönhinta.fi-sivulla voit vertailla eri sähkösopimuksia, ja sieltä näet myös suuntaa antavia esimerkkejä, kuinka paljon sähköä erilaiset asunnot ja kodit tyypillisesti kuluttavat.

 

Laske sähkönkulutus kilowattituntien (kWh) perusteella 

Jos haluat selvittää, paljonko sähköä jokin tietty laite tai kodinkone kuluttaa, siihen on helppo kaava. Voit laskea eri laitteiden sähkönkulutuksen kertomalla laitteen tehon ajalla, jolla laite on käytössä.

Löydät yleensä laitteen tehon sen pakkauksesta, jossa teho ilmoitetaan watteina (W). Tämä on tosin vähän teoreettinen luku, ja käytännössä laitteen kulutus ei välttämättä vastaa täsmälleen ilmoitettua tehoa.

Ennen kuin lasket sähkönkulutuksen ja sen hinnan, muuta watit kilowateiksi: 1 000 wattia on yksi kilowatti (kW). Kilowattitunti (kWh) sen sijaan kuvaa, kuinka paljon sähköä laite kuluttaa tunnissa. Ja sähkösopimuksessa sähkön hinta ilmoitetaan per kWh eli kulutettu kilowattitunti.

Monimutkaista? Ei oikeastaan, mutta ehkä konkreettinen esimerkki selkeyttää, miten sähkönkulutus lasketaan:

💡 Esimerkki laitteen sähkönkulutuksen laskemisesta

Otetaan esimerkiksi pölynimuri. Esimerkki-imurin sähkönkulutukseksi on ilmoitettu 750 W eli wattia. Muutetaan tämä kilowateiksi (1 000 W = 1 kW), jolloin teho on 0,75 kilowattia. 

Tämä tarkoittaa, että jos imuri on päällä tunnin, se kuluttaa 0,75 kWh:ta eli kilowattituntia.  Jos käytät imuria puoli tuntia, se kuluttaa 0,375 kWh:ta.

Oletataan, että esimerkin tapauksessa kotona on kiinteähintainen sähkösopimus ja yksi kWh maksaa 15 senttiä. Tällöin puolen tunnin imurointi maksaisi 5,625 senttiä. Tämä kuvaa käytetyn energian hintaa, ja sen lisäksi veloitetaan erikseen sähkönsiirron kulut. 

 

 

Pienennä sähkölaskua ajoittamalla sähkönkulutus oikein

Sähkön säästämiseen on monta syytä. Se on tärkeää varsinkin silloin, kun sähköstä on pulaa. Ja tietysti myös ympäristön ja ilmaston hyvinvointi on hyvä syy säästää sähköä. Mutta usein motivaattorina on oman sähkölaskun pienentäminen.

Jos sinulla on kotona pörssisähkösopimus, maksamasi sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähkön markkinahinnan mukaan. Tällöin toinen tapa pienentää sähkölaskua energian säästämisen lisäksi on ajoittaa sähkönkulutus halvimmille tunneille. 

Yleensä pörssisähkö on halvinta öisin ja viikonloppuisin. Mutta hinta voi heilahdella suurestikin, joten kannattaa tarkistaa aina ajankohtainen tuntihinta esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksesta. Voit lukea täältä lisää pörssisähkön hinnan seuraamisesta.

Varsinkin omakotitalossa sähkönkulutuksen ajoituksella voidaan saada merkittäviä säästöjä sähkölaskuun. Esimerkiksi käyttövesi kannattaa lämmittää, sähköauto ladata ja pesukonetta pyörittää silloin, kun sähkö on edullista. 

 

Sähköomavaraisuutta aurinkopaneeleilla

Aurinkopaneelit ovat hyvä tapa lisätä kodin sähköomavaraisuutta ja vähentää sen riippuvuutta sähkön markkinahinnan kehityksestä.

Paneelit ovat toki investointi, mutta kun ne on asennettu, ne tuottavat puhdasta ja ilmaista aurinkosähköä. Voit lukea täältä lisää aurinkopaneelien tuotosta ja takaisinmaksuajasta.

Usein kysyttyä sähkön säästämisestä

Miten säästää sähköä?
Miten säästää sähköä kerrostalossa?
Pitääkö lattialämmitys olla aina päällä?