1. Etusivu
 2. Artikkelit
 3. Mistä seurata pörssisähkön hintaa?

Mistä seurata pörssisähkön hintaa?

Jos sinulla on pörssisähkösopimus, maksamasi sähkön hinta seuraa tunneittain vaihtuvaa pörssisähkön hintaa. Tällöin kannattaa pitää silmällä sähkön hintaa ja ajoittaa omaa sähkönkulutusta niille tunneille, kun hinta on alhainen. 

 

Mistä seurata pörssisähkön hintaa?

Pörssisähkön seuranta on helppoa joko:

 1. kantaverkkoyhtiö Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksella tai
 2. suoraan sähköpörssin eli Nord Poolin sivuilla. 

Molemmista löydät reaaliaikaisen sähkön hinnan nyt sekä sähkön hinnat seuraavalle päivälle.
 

Pörssisähkön hinnan seuranta Tuntihinta-sovelluksella

Tuntihinta-sovellus on kantaverkkoyhtiö Fingridin ylläpitämä mobiilisovellus, josta näet aina sähkön reaaliaikaisen hinnan. Sovellus on maksuton ja voit asettaa siihen haluamasi rajat, jolloin sovellus ilmoittaa sinulle, kun sähkö on halpaa tai kallista. 

Seuraavan päivän sähkön hinnat päivittyvät Tuntihinta-sovellukseen pienellä viiveellä, yleensä noin kello 16–17 iltapäivällä. Sähköpörssiin seuraavan päivän hinnat päivittyvät kuitenkin jo noin kello 14 Suomen aikaa.

Seuraa pörssisähkön hintaa helposti ja lataa Tuntihinta-sovellus joko App Storesta tai Google Play -kaupasta.

Pörssisähkön hintaseuranta Nord Poolin sivuilla

Jos haluat mennä suoraan alkuperäiselle lähteelle, voit suunnata Nord Poolin sivuille. Nord Pool on pohjoismainen sähköpörssi, jossa sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa. Siellä siis määräytyy pörssisähkön tuntikohtainen hinta. 

Nord Poolin sivuilta onnistuu sähkön hinnan seuranta esimerkiksi kuukausitasolla tai tuntitasolla. 

Jos haluat nähdä sähkön hinnan tänään, tarkastele sivulta niin sanottuja day-ahead-hintoja ja valitse Suomen hinta-alue – sähkön tuntikohtaiset hinnat löytyvät täältä. 

Huomioi, että Nord Poolissa näkyvät hinnat on ilmoitettu megawattitunneittain ja ne ovat verottomia. Tyypillisesti ilmoitetun “senttiä per kilowattitunti” -hinnan saat siis jakamalla hinnan kymmenellä ja lisäämällä päälle arvonlisäveron, joka on 24 %. 

💡 Esimerkki: Jos sähkön tuntihinta Nord Poolissa on esimerkiksi 60,20 €/MWh, kääntyy se 6,02 sentiksi per kilowattitunti (snt/kWh). Tähän päälle arvonlisävero 24 % ja hinta olisi pyöristettynä 7,46 snt/kWh. 

Pörssisähkön seuraavan päivän hinnat päivitetään Nord Pooliin aina noin kello kaksi iltapäivällä. Voit siis seurata sähkön hintaa korkeintaan seuraavalle päivälle. 

Mikä on spot-hinta tai sähkön tuntihinta? 

Sähkön tuntihintaa kutsutaan myös spot-hinnaksi. Sähkön tuntihinta määräytyy Nord Pool -sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Näin ollen spot-hinta vaihtelee siis tunneittain. 

Kun kysyntä on suurta, sähkön spot-hinta on korkeampia – ja sama toisinpäin. Tyypillisesti sähkön tuntihinta on edullisimmillaan öisin ja viikonloppuisin, kun kysyntä on pienempää. 

Jos sinulla on pörssisähkösopimus, sähkön hintasi seuraa pörssisähkön hintoja. Nykyään markkinoilla on tarjolla myös erilaisia hybridi-sähkösopimuksia, joissa yhdistyy kiinteä hinta ja vaihtuva pörssisähkö.

Miksi seurata sähkön hintaa tunneittain? 

Jos sinulla ei ole pörssisähköön sidottua sähkösopimusta, sinun ei tarvitse seurata sähkön hintaa tunneittain. Tällöin sinulla on luultavasti sähkösopimus, jossa sähkön hinta on tasainen eikä vaihtele tunneittain. Näin on yleensä määräaikaisissa sopimuksissa ja toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa.

Jos maksamasi sähkön hinta sen sijaan seuraa pörssisähkön hintaa ja vaihtelee tunneittain, haluat varmasti tietää, paljonko sähköstä milloinkin maksat.

Siinä tapauksessa seuraat sähkön hintaa näppärästi yllä mainitulla Tuntihinta-sovelluksella suoraan puhelimellasi. 

Sähkön hinnan kehitys: esimerkkejä sähkön keskihinnoista

Sähkön hinta on kiinnostanut suomalaisia ennennäkemättömällä tavalla viime aikoina. Eikä ihme, sillä sähkön hinta on heitellyt poikkeuksellisesti viime vuosina. 

Tässä muutama esimerkki pörssisähkön keskihinnoista vuosilta 2020–2023:

 • vuosi 2020: 2,80 snt/kWh
 • vuosi 2021: 7,23 snt/kWh
 • vuosi 2022: 15,40 snt/kWh

Ja näin pörssisähkön kuukausittaiset keskihinnat ovat kehittyneet vuonna 2023:

 • tammikuu 2023: 7,88 snt/kWh 
 • helmikuu 2023: 8,01 snt/kWh
 • maaliskuu 2023: 7,42 snt/kWh
 • huhtikuu 2023: 6,06 snt/kWh
 • toukokuu 2023: 2,66 snt/kWh

Kaikki tässä esitetyt hinnat ovat verottomia, eli niihin lisätään päälle 24 %:n arvonlisävero. Tosin talvella 2023 arvonlisävero laskettiin poikkeuksellisesti 10 prosenttiin osana valtion sähkötukitoimia.

Pörssisähkösopimuksella hyödyt matalista sähkön tuntihinnoista

Jos olet aktiivinen sähkönkulutuksen optimoija, pörssisähkösopimus on sinulle sopiva valinta. Kun sähkön hinta on alhaalla, hyödyt siitä saman tien.

Toki kannattaa aina muistaa, että pörssisähkösopimuksessa on myös riskinsä: jos sähkön hinta nousee, näkyy myös se sähkölaskullasi.

Tutustu täältä Pörssi-sähkösopimukseemme.

Kysyttyä spot-hinnasta ja sähkön hinnan seuraamisesta

Mitä spot-hinta tarkoittaa?
Miten voin seurata pörssisähkön hintaa?
Miten pörssisähkösopimuksen hinta muodostuu?