1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Apua talven sähkölaskuihin: katsaus sähkötukiin

Apua talven sähkölaskuihin: katsaus sähkötukiin

Tilanne sähkömarkkinalla on ollut talvella 2022–2023 poikkeuksellinen, kun sähkön hinta on ollut historiallisen korkealla.

Tämän vuoksi hallitus on lanseerannut tukitoimia, joilla autetaan suomalaisia selviytymään sähkölaskuista tänä talvena. Sähkön arvonlisäveroa on alennettu väliaikaisesti, korkeat sähkökustannukset on otettu kotitalousvähennyksen piiriin, Kela myöntää sähkötukea pienituloisille kotitalouksille ja uusimpana tukitoimena käyttöön on otettu takautuvasti maksettava sähköhyvitys

Sähkön kotitalousvähennys verotuksessa 

Vuoden 2023 verotuksessa kotitalousvähennys on poikkeuksellisesti ulotettu kattamaan myös sähkökuluja. Vähennyksen voi saada tammi-huhtikuussa kulutetusta sähköenergiastaSähkönsiirrosta ei saa vähennystä.  

Vähennys koskee vain yhtä vakinaisessa asuinkäytössä olevaa asuntoa.  

Olet oikeutettu vähennykseen, jos sähkökulut ovat tammi-huhtikuussa yhteensä yli 2 000 euroa. Vähennys on 60 % kulujen osasta, joka ylittää 2 000 euroa. Kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuu.  

Vähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa. Sen saa, jos tammi-huhtikuun sähkölaskut ovat yhteensä yli 6 000 euroa.  

Voit tehdä vähennyksen verokortillesi vuoden 2023 aikana: voit arvioida sen jo vuoden alussa ja korjata verokorttia keväällä, kun tiedät tarkasti toteutuneet sähkökulusi.  

Lue täältä lisää sähkövähennyksestä. 

Kelan väliaikainen sähkötuki  

Kelan sähkötuki on tarkoitettu niille kotitalouksille, jotka eivät voi hyödyntää sähkövähennystä. Tuki koskee kotitalouksia, joiden tulot ovat niin pienet, ettei niistä kerry veroja, joista sähkön verovähennys voitaisiin vähentää. 

Sähkötuen omavastuu on 400 €/kk. Tukea voi saada 60 %:iin sähkökuluista, jotka ylittävät omavastuun.  

Sähkötukea voi saada enintään 660 €/kk. Tällöin sähkökulujen on oltava 1 500 €/kk tai enemmän. 

Tukea voi saada yhden, Suomessa sijaitsevan asunnon sähkökuluihin ajalla 1.1.–30.4.2023. Sähköenergia on pitänyt käyttää tuona ajankohtana, eli se ei koske joulukuun sähkönkäyttöä, vaikka lasku tulisikin tammikuun puolella. Tuki koskee vain sähköenergiaa, ei siirtomaksuja.  

Lue lisää Kelan sähkötuesta täällä. 

Sähkötuen hakulomake avattiin tammikuussa

Sähkötuen hakuohjeet ja hakulomake on julkaistu Kelan sivuilla.

Koska sähkölaskujen arvioiminen etukäteen on vaikeaa, voi tukea hakea jälkikäteen vuoden 2023 aikana. Pidä sähkölaskusi visusti tallessa.  

Takautuvasti maksettava sähkön kertakorvaus

Uusimpana tukitoimena on lanseerattu sähkön kertakorvaus, joka maksetaan takautuvasti ja joka perustuu talvikuukausien sähkölaskuihin.

Näin takautuvasti maksettava sähköhyvitys toimii:

  • tuki perustuu marraskuun 2022 – tammikuun 2023 asiakkaan sähköenergian hintaan (ei sisällä sähkönsiirtoa)
  • hyvitys kohdistuu sähkösopimuksiin, joiden sähköenergian hinta on ollut yli 10 snt/kWh sekä sopimuksiin, jotka perustuvat pörssisähkön hintaan
  • omavastuu on 90 euroa/kuukausi
  • hyvitys korvaa 50 % sähköenergialaskun omavastuun ylittävältä osalta, enintään kuitenkin 700 euroa/kuukausi 
  • tukea maksetaan laskennallisesti neljän kuukauden ajalta
  • sähkönmyyjä hyvittää korvauksen sähkölaskulla.


Tämä tuki ei vaikuta jo voimassa olevaan arvonlisäveron alennukseen, sähkön verovähennykseen tai Kelan sähkötukeen. 

Voit hakea sähkölaskun maksuajan pidennystä 

Jos tarvitset sähköenergialaskullesi lisämaksuaikaa, voit hakea sitä sähkönmyyjältäsi. 

Maksuajan pidennys koskee 1.1.2023–30.4.2023 välillä kulutetun sähköenergian laskuja. Maksuaika on kuluttaja-asiakkaalle enimmillään 120 päivää ja yrityksille 60 päivää. 

Säästä energiaa 

Ensisijainen keino hillitä sähkömenoja on tietysti sähkön säästö. Sähkötuet on tarkoitettu viimeiseksi tukikeinoksi, kun energiankulutusta ei voi enää vähentää.  

Valtionhallinto on lanseerannut Astetta alemmas -kampanjan, jonka avulla kannustetaan koko Suomea säästämään sähköä. Myös GNP Energy on kampanjassa mukana.