Aurinkovoimalan hankintaa harkittaessa keskitytään usein ainoastaan aurinkopaneeleihin. Aurinkovoimalan aivot ovat kuitenkin vaihtosuuntaaja tai toiselta nimeltään aurinkopaneeli-invertteri. Se on keskeinen osa hyvin suunniteltua voimalakokonaisuutta.
Mikä on aurinkopaneeli-invertteri ja miten se toimii?
Aurinkopaneelit muuttavat auringon säteilyenergian tasavirraksi. Aurinkopaneeli-invertterin tehtävänä on muuntaa aurinkosähkö kiinteistöön kelvolliseksi vaihtovirtasähköksi.
Ilman invertteriä aurinkosähköä ei siis pystytä käyttämään sähkölaitteiden ja kodinkoneiden virtalähteenä.
Käytännössä invertteri on noin 50x50 senttimetrin kokoinen laatikko, joka kytketään kodin sähköjärjestelmään. Asennuspaikka on tyypillisesti joko kodin ulkoseinä tai tekninen tila.
Miten valita paras aurinkosähkön invertteri?
Aurinkopaneeli-invertterin elinkaari on kaikista aurinkovoimalan komponenteista lyhyin. Näin ollen laadukkaan invertterin valinta on helpoin tapa pidentää voimalan käyttöikää ilman, että tulevaisuudessa tarvitsee vaihtaa komponentteja uusiin. Aurinkopaneeli-invertterin käyttöikä on noin 15 vuoden paikkeilla.
Hyvän invertterin valinta vaikuttaa myös aurinkovoimalan tuotantoon. Invertteri voi optimoida voimalan tuotantoa haastavissa olosuhteissa, kuten vähentämällä varjojen vaikutusta aurinkovoimalan tuottoon.
Koska perinteisessä invertterissä paneelit kytketään sarjaan, ovat ne aina toisistaan riippuvaisia. Yhden tai useamman paneelin päälle syntyvä varjo vaikuttaa siis myös muiden paneelien tuotantoon.
Tämä ongelma ei kuitenkaan korostu kaikissa invertterimalleissa, vaan osa malleista tunnistaa varjostuneet paneelit ja minimoi niiden vaikutuksen muihin normaalisti tuottaviin paneeleihin.
☀️ Kuinka paljon aurinkosähköä kattosi voisi tuottaa? Testaa paneelilaskuria.
Mihin invertteri asennetaan?
Aurinkopaneelien invertteri voidaan asentaa sisälle tai ulos. Yleensä invertteri asennetaan joko talon ulkoseinään tai tekniseen tilaan.
Paneelien asentaja osaa neuvoa parhaan asennuspaikan valinnassa, ja paikka varmistetaan vielä voimalan asennuspäivänä. Voit lukea täältä lisää aurinkopaneelien asennuksesta.
Miten aurinkopaneelien invertteri kytketään sähköverkkoon?
Invertterin kautta aurinkopaneelit kytketään kiinteistön sähköjärjestelmään. Samalla invertteri varmistaa myös, että tuotettu aurinkosähkö on muutettu vaihtovirraksi, jota voidaan syöttää myös ulos sähköverkkoon.
Joskus aurinkovoimala tuottaa aurinkosähköä enemmän kuin kiinteistö ehtii sitä kuluttaa. Silloin ylimääräinen aurinkosähkö myydään sähköverkkoon.
Mikroinvertteri kuvattuna asennuspäivänä kohteen katolla.
Mikä on mikroinvertteri?
Normaali aurinkopaneeli-invertteri tunnetaan nimellä string-invertteri tai keskusinvertteri. Näissä tapauksissa aurinkopaneelit kytketään sarjaan ja paneeleilta tuodaan kaapeli yhteen invertteriin.
Tämän lisäksi on olemassa myös niin sanottuja mikroinverttereitä. Mikroinvertteriaurinkovoimalan ajatuksena on välttää paneelien riippuvuutta toisistaan. Paneelit kytketään rinnan ja voimalan alle kiskoon kiinnitetään mikroinvertteri.
Mikroinvertterin tehtävänä on käsitellä jokaista paneelia itsenäisesti, jotta niiden tuotanto ei kärsi muiden paneelien heikommasta tuotannosta. Yksi mikroinvertteri käsittelee 2–4 paneelia itsenäisesti, joten esimerkiksi 12 paneelin voimalaan asennetaan 3 mikroinvertteriä.
Mikroinvertterivoimalan edut
- Paneelien itsenäinen toiminta. Tämä korostuu esimerkiksi varjoisissa kohteissa, joissa yksi tai useampi paneeli on usein varjossa.
- Joustavat asettelumahdollisuudet. Mikroinvertterit mahdollistavat paneelien asettelun pienissä ryhmissä useaan ilmansuuntaan. Tämä voi olla haastavaa perinteisellä keskusinvertterillä, joissa paneelit tyypillisesti voidaan asettaa vain kahteen eri ilmansuuntaan ja suuremmissa määrissä.
- Helposti laajennettavissa. Mikroinvertterivoimalan laajennus vaatii aina vain uuden mikroinvertterin ja siihen kytkettävät paneelit ja niiden kiinnikkeet. Paneelien malli tai teho voi olla eri kuin edeltävissä eikä sillä ole vaikutusta kokonaisuuden toimivuuteen.
Mikroinvertterivoimalan heikkoudet
- Hinta on usein hiukan kalliimpi. Jos aurinkovoimalan hinta halutaan optimoida mahdollisimman alas, mikroinvertterit eivät välttämättä mahdu budjettiin.
- Sijoitus tapahtuu katolle paneelien alle. Jos lämpötila kasvaa, tiputtaa invertteri käyttötehoaan lämpötilan laskemiseksi. Tätä kutsutaan passiivijäähdytykseksi. Tämä voi vaikuttaa tuotantoon negatiivisesti.
Mikroinvertterit vai keskusinvertteri?
Jos kohteessa ei ole runsaasti varjoja ja kattopinta-alaa on tarpeeksi, ei mikroinvertterivoimala tuo käyttäjälle juurikaan lisäetuja. Toisaalta haastavammasta, varjoisasta katosta saadaan parempi tuotanto irti mikroinvertterien avulla.
Koska sopiva ratkaisu riippuu jokaisesta yksilöllisestä kohteesta, suosittelemme aina keskustelemaan asiantuntijan kanssa, kumpi invertterityyppi on paras ja hinta-laatusuhteeltaan tehokkain.
💡 Kysyttävää? Ota asiantuntijoihimme yhteyttä matalalla kynnyksellä.