1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Kodinkoneiden sähkönkulutus – näin paljon eri sähkölaitteet vievät energiaa

Kodinkoneiden sähkönkulutus – näin paljon eri sähkölaitteet vievät energiaa

Kodinkoneiden sähkönkulutus nousee mieleen varsinkin silloin, kun tavoitteena on pienentää omaa sähkölaskua. Mutta kuinka paljon energiaa eri sähkölaitteet kuluttavat? Kokosimme yhteen suuntaa antavia esimerkkejä erilaisten laitteiden sähkönkulutuksesta.  
 

Eniten energiaa kuluttaa sisätilojen ja käyttöveden lämmitys

Yleisesti ottaen eniten kotona kuluu energiaa sisätilojen ja käyttöveden lämmitykseen. Jos mielessä on sähkön säästäminen, kannattaa ensin kiinnittää huomioita niihin.

Mutta kun suurimmat säästötoimenpiteet on tehty, on aika siirtää huomio kodinkoneisiin ja sähkölaitteisiin.  

 

Tutustu omiin sähkölaitteisiisi ja kodin kokonaiskulutukseen

Jos haluat tarkempaa tietoa omien kodinkoneidesi kulutuksesta, kannattaa tarkistaa laitteiden teho esimerkiksi niiden pakkauksesta tai ohjekirjasta.

On hyvä pitää mielessä, että ilmoitettu teho on jossain määrin teoreettinen, ja se voi vaihdella esimerkiksi laitteen kunnon mukaan. 

Yksi tapa ymmärtää kodin sähkönkulutusta on tutkia kulutustietoja esimerkiksi datahubin asiakasportaalista. Sieltä voi kartoittaa kodin kulutuspiikit ja huomata, miten esimerkiksi ruuanlaitto tai saunominen näkyy sähkönkulutuksessa.

Esimerkkejä kodinkoneiden ja sähkölaitteiden sähkönkulutuksesta 

Olemme koonneet alle esimerkkejä eri sähkölaitteiden kulutuksesta, mutta ne ovat vain suuntaa antavia kulutusarvioita eivätkä kuvaa välttämättä juuri sinun kodinkoneidesi kulutusta. Varsinkin jos käytössä paljon vanhoja sähkölaitteita, saattavat ne kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin tässä ilmoitetut kulutusarviot.

Kulutusarvioissa on hyödynnetty muun muassa Motivan ja Työtehoseuran laskelmia.

Esimerkeissä on käytetty sähkön hintana 17 snt/kWh (sisältäen sähköenergian, sähkönsiirron ja verot). Se on artikkelin kirjoitushetken arvio kerrostaloasujan sähkömaksuista. Todellinen hinta vaihtelee tietysti kotitalouksien välillä muun muassa asuinpaikasta ja sähkösopimuksesta riippuen. Hinnoissa ei ole huomioitu sähköenergian ja sähkönsiirron perusmaksuja.

Jääkaapin ja pakastimen sähkönkulutus

Jos olet hankkimassa uutta kylmälaitetta ja vertailet eri laitteita, yleensä myyjän sivulla on ilmoitettu vuosikulutus. Ilmoitettu arvo ei välttämättä vastaa täysin todellisuutta, mutta helpottaa eri jääkaappien ja pakastimien vertailua. 

Nykyaikaiset jääkaapit: Pienen jääkaapin vuosikulutus on noin 100–150 kWh:ta, täyskorkean suunnilleen 120–200 kWh/vuosi. Sähkölaskulla tämä olisi noin 17–34 € vuodessa.

Nykyaikainen jääkaappi-pakastin kuluttaa noin 280–400 kWh/vuosi (48–68 € vuodessa). 

Nykyaikainen pakastin kuluttaa vuodessa noin 180–500 kWh:ta (31–85 € vuodessa).

Jos kotoa löytyy vanhoja kylmälaitteita, voi virrankulutus olla aivan eri luokkaa. Vanhan jääkaapin tai pakastimen sähkönkulutus voi olla huomattavasti korkeampi moderniin kylmälaitteeseen verrattuna.

Mutta jääkaapin ja pakastimen sähkönkulutukseen voi vaikuttaa myös itse:

  • säädä jääkaappi ja pakastin sopivaan lämpötilaan: jääkaapin suosituslämpötila on +2–+6 °C, pakastimen -18 °C
  • sulata pakastin säännöllisesti
  • varmista, että kylmälaitteen ympärillä on tilaa ilmankierrolle ja pidä myös jääkaapin takana oleva jäähdytyslaitteisto puhtaana. 

 

TV:n sähkönkulutus

TV:n sähkönkulutus riippuu todella paljon television tyypistä ja mallista. LED-televisio kuluttaa vähemmän sähköä kuin plasmatelevisio. 

Nykyaikainen LED-TV (43") kuluttaa noin 0,07–0,15 kWh/tunti (0,012–0,026 €/tunti). Vastaavan kokoisen plasma-TV:n sähkönkulutus taas on noin 0,3–0,4 kWh/tunti (0,05–0,07 €/tunti).

Jos haluaa vähentää TV:n sähkönkulutusta, tärkeintä on sammuttaa televisio silloin, kun sitä ei katsota. Monessa suomalaiskodissa TV on luultavasti päällä pelkkänä taustaäänenä sen sijaan, että sitä katsottaisiin koko ajan aktiivisesti.   

TV:n valmiustila sen sijaan ei kuluta suuria määriä sähköä, mutta jos kaikki mahdolliset sähkönsäästömahdollisuudet haluaa optimoida, kannattaa laitteet tietysti sammuttaa kokonaan. Tämä ei näy heti sähkölaskulla suurena säästönä, mutta pitkän ajan kuluessa säästöjä kertyy. 

 

Uunin sähkönkulutus

Uuni ja hella kuluttavat paljon sähköä. 

Uuni kuluttaa sähköä kahdella eri tavalla: sen lämmittämiseen kuluu noin 0,5 kWh:ta ja uunin lämpimänä pitäminen kuluttaa noin 0,7 kWh/tunti. Näin uunin lämmittäminen ja tunnin käyttö maksaisi 0,20 €.

Kun uunin kerran lämmittää, kannattaa silloin tehdä kerralla suurempi annos ruokaa ja hyödyntää myös esi- ja jälkilämpö. 

Aifryer kuluttaa uunia vähemmän sähköä. Airfryerien tehossa on paljon eroja, mutta Motivan asiantuntijan mukaan aifryer kuitenkin pesee yleensä tehokkuudessa uunin.

Liedellä induktio on perinteisiä keittolevyjä energiatehokkaampi valinta. Induktiolieden sähkönkulutus on perinteiseen valurautalevyyn verrattuna jopa 40 % pienempää. Keraamiseenkin lieteen verrattuna sähkönkulutus on 20 % pienempää. 

Keittiön pienkoneet: kahvinkeittimen ja vedenkeittimen sähkönkulutus

Keittiön pienkoneet saattavat olla periaatteessa suuritehoisia, mutta koska ne ovat käytössä vain vähän aikaa, jää säkönkulutus pieneksi.

Kahvinkeittimen sähkönkulutus on noin 0,1 kWh/käyttökerta.

Samoin myös vedenkeitin kuluttaa noin 0,1 kWh/käyttökerta.

Kummankin laitteen käyttö kerran maksaisi siis noin 0,017 euroa. 

Pesukoneen sähkönkulutus 

Pesukoneen sähkönkulutus riippuu paljon siitä, missä lämpötilassa pyykit pestään: mitä korkeampi pesulämpötila, sitä enemmän energiaa kuluu. Ja kuten kaikissa kodinkoneissa, myös pesukoneessa sähkönkulutukseen vaikuttaa muun muassa laitteen energialuokka ja ikä.

Tyypillisesti yksi pyykinpesukerta kuluttaa noin 0,5–1,5 kWh:ta (0,09–0,26 €). 

Kuivausrummun sähkönkulutus riippuu paljon kuivausrummun tyypistä. Jos kyseessä on moderni, lämpöpumpputekniikalla toimiva laite, se on varsin tehokas pyykinkuivaaja. 

Työtehoseuran mukaan perinteisen kuivausrummun sähkönkulutus (1h 10 min) on noin 2,1 kWh (0,36 €), kun taas lämpöpumpputekniikkaan perustuvan kuivausrummun kulutus (1h 20 min) on 1,0 kWh (0,17 €).

Kuivausrummun käyttö onkin vähän kaksipiippuinen juttu: jos pyykkejä ei voi kuivattaa ulkona, on itse asiassa energiatehokkaampaa käyttää kuivausrumpua kuin kuivata pyykit sisätiloissa. Pyykistä höyrystyvä kosteus nimittäin viilentää sisälämpötilaa, jolloin sisätilojen lämmitykseen kuluu enemmän energiaa.

Valaistuksen sähkönkulutus

Jos kotona on jo siirrytty LED-lamppuihin, ei valaistuksen sähkönkulutus ole kovin suurta. Valoja ei kuitenkaan kannata pitää päällä turhaan.

Lamppujen teho ilmoitetaan watteina (W), joista saakin kätevästi laskettua sähkönkulutus. Esimerkiksi 36 watin loisteputki kuluttaa 0,036 kWh/tunti (0,006 euroa eli 0,6 senttiä per tunti). 

Verrataan nykyaikaista LED-valoa hehkulamppuun: esimerkiksi 3,5 watin LED-lamppu kuluttaa 0,0035 kWh tunnissa kun taas perinteinen 40 watin hehkulamppu kuluttaa 0,04 kWh tunnissa. 

Ero on huomattava. Siksi valaistuksessa paras sähkönsäästökeino on vaihtaa polttimot LED-lamppuihin.


🎄Entäs sitten jouluvalot? Myös jouluvalojen sähkönkulutus riippuu paljon lampun tyypistä. LED-valot ovat tässäkin paras valinta, sillä niiden kulutus on murto-osa perinteisiin hehkulamppuihin verrattuna. 

LED-valosarjojen sähkönkulutus on tyypillisesti välillä 0,0005–0,06 kWh/tunti. Varsinkin pienitehoiset LED-jouluvalot kuluttavat siis todella vähän sähköä, tunnissa sentin murto-osia. Jos kotoa löytyvät LED-jouluvalot, ne eivät kasvata merkittävästi talven sähkölaskuja.

 

Kiukaan ja saunan sähkönkulutus

Sähkökiuas on yksi kodin suuritehoisimmista sähkölaitteista. Tyypillisen kotisaunan kiukaan teho on noin 6–8 kilowattia. Kuten uuni, saunakin kuluttaa ensin sähköä lämmittämiseen ja sen jälkeen vähemmän lämmön ylläpitoon. 

Näin ollen saunan sähkönkulutus onkin parin tunnin saunomisen ajalta noin 7–13 kWh:ta (1,2–2,2 €).

Koska saunominen vie paljon energiaa, yksi helpoin tapa säästää sähkölaskulla on vähentää saunomiskertoja. 

Astianpesukoneen sähkönkulutus

Asianpesukoneen sähkönkulutukseen vaikuttaa ennen kaikkea valittu pesuohjelma: matalampi lämpötila kuluttaa vähemmän sähköä.

Tiskikoneen kulutukseen vaikuttaa myös se, onko laite kytketty kylmävesiliitäntään tai lämminvesiliitäntään. Lämminvesiliitäntään kytketty astianpesukone kuluttaa vähemmän sähköä, sillä laitteen ei tarvitse lämmittää vettä.

Nykyaikaisen astianpesukoneen sähkönkulutus on noin 0,6–1,2 kWh/pesukerta (0,10–0,20 €). 

💡Vinkki! Astianpesukoneen käyttöä ei kannata vältellä sen sähkönkulutuksen takia. Tiskien peseminen käsin kuluttaa nimittäin huomattavasti enemmän vettä ja nimenomaan lämmintä vettä. Ja käyttöveden lämmitys vie tietenkin myös energiaa. 

 

Tietokoneen sähkönkulutus

Eri tietokoneiden sähkönkulutuksessa on eroja: raskas pöytätietokone kuluttaa enemmän kuin läppäri. Ja tehokas pelitietokone se vasta sähköä kuluttaakin. 

Pöytätietokoneen sähkönkulutus on noin 0,15 kWh/tunti (0,026 €/tunti).

Läppärin sähkönkulutus sen sijaan on vain noin 0,03–0,07 kWh/tunti (0,005–0,012 €/tunti). Mitä paremmin varusteltu kone tai suurempi näyttö, sitä enemmän se kuluttaa sähköä. 

Pelitietokone voi kuluttaa huomattavasti enemmän, jopa 0,5 kWh/tunti (tai enemmänkin). Pelaamiskäyttöön suunniteltu läppäri taas kuluttaa pelipöytäkoneeseeen verrattuna vähemmän sähköä.

On hyvä muistaa, että nämä kulutustiedot kuvaavat vain tietokonetta itsessään. Sen lisäksi yleensä käytössä on ainakin modeemi, joka on jatkuvasti päällä ja kuluttaa myös energiaa.

 

Kysyttyä sähkölaitteiden kulutuksesta

Mikä kuluttaa eniten sähköä?
Miten lasketaan laitteen sähkönkulutus?
Paljonko TV kuluttaa sähköä?
Paljonko tietokone kuluttaa sähköä?
Paljonko uuni vie sähköä?
Paljonko jääkaappi kuluttaa sähköä?
Paljonko astianpesukone kuluttaa sähköä?
Paljonko pyykinpesukone kuluttaa sähköä?