1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Kaikki energiayhteisöstä – miten perustaa energiayhteisö ja miten taloyhtiö hyötyy siitä?

Kaikki energiayhteisöstä – miten perustaa energiayhteisö ja miten taloyhtiö hyötyy siitä?

Energiayhteisön avulla taloyhtiön aurinkovoimalan sähköntuotanto saadaan tehokkaasti hyödyksi – ja säästö näkyy suoraan osakkaiden sähkölaskulla.

 

Mikä on energiayhteisö?

Energiayhteisöllä voi olla eri muotoja ja se voidaan muodostaa erilaisten energiamuotojen ympärille (lämpö, polttoaineet), mutta yleisin ja tunnetuin lienee taloyhtiön jäsenten muodostama energiayhteisö, joka tuottaa itse sähköä

Tyypillisesti energiayhteisö perustetaan taloyhtiöön, joka haluaa asentaa kiinteistöön aurinkovoimalan ja jakaa aurinkosähkötuotantoa myös osakkaiden omien asuntojen kulutukseen. 

 

Mitä hyötyä on energiayhteisöstä?

Ilman energiayhteisöä kiinteistön aurinkovoimalan tuottama sähkö voidaan käyttää vain ns. kiinteistösähköön eli kiinteistön yhteiseen kulutukseen. Esimerkiksi kerrostalossa tai rivitalossa tällaista kulutusta on muun muassa ulkovalaistus, hissi tai pyykkitupa. 

Jos taloyhtiö sen sijaan perustaa energiayhteisön, voidaan sähköntuotantoa jakaa myös osakkaiden omaan sähkönkulutukseen. Tällöin puhutaan hyvityslaskennasta. Jokainen energiayhteisön jäsen saa sopimuksen mukaisesti osan kiinteistön kulutuksesta ylijäävästä sähköntuotannosta, ja se hyvitetään sähkölaskulla.

  • Investointi aurinkovoimalaan saadaan monesti kannattavammaksi, kun se voidaan mitoittaa kattamaan myös osakkaiden sähkönkulutusta.
  • Aurinkovoimala ja energiayhteisö tuovat säästöä sekä taloyhtiön sähkökuluihin että osakkaiden omiin sähkölaskuihin.
  • Koska itse tuotetusta energiasta ei makseta siirtokuluja, myös sähkönsiirron kulut pienenevät. 

 

Laki ja energiayhteisö: vuoden 2021 lainmuutos mahdollisti hyvityslaskennan energiayhteisön jäsenten omaan käyttöön

Energiayhteisö käsitteenä syntyi vuoden 2021 lainmuutoksen myötä. Yksi lain tarkoitus on edistää vihreää siirtymää ja kannustaa yksityishenkilöitä investoimaan uusiutuvaan energiaan. 

Lainmuutos teki aurinkosähköön investoinnista taloyhtiöille houkuttelevampaa, kun sähköntuotantoa voidaan jakaa osakkaille. 

Esimerkiksi kaukolämmöllä lämpenevässä taloyhtiössä kiinteistösähkön kulutus on melko pientä, joten aurinkovoimalan hankkiminen pelkästään sen kattamiseksi ei ole kannattavaa. 

Energiayhteisö muuttaa asetelman – nyt myös osakkaat voivat hyödyntää paneelien tuottamaa puhdasta sähköä kotinsa kulutukseen.

 

Energiayhteisön perustaminen – näin se käy

  1. Aurinkovoimalan hankinta ja energiayhteisön perustaminen otetaan ensin esille taloyhtiön hallituksessa.
  2. Energiayhteisön perustamisesta tehdään päätös yhtiökokouksessa: mitkä käyttöpaikat (asunto-osakkeet) liittyvät energiayhteisöön ja miten sähköntuotanto jaetaan hyvityslaskennassa. 
  3. Aurinkovoimalan kilpailutus ja hankkeen tilaus. Esimerkiksi Hehku toimittaa aurinkovoimaloita taloyhtiöille.
  4. Aurinkovoimalan asennus ja kytkentäilmoitus verkkoyhtiölle. Hehkun voimalatoimituksissa me huolehdimme tästä vaiheesta.
  5. Ylijäämäsähkön myyntisopimuksen teko. Jos paneelit tuottavat enemmän sähköä kuin sitä kulutetaan, myydään ylijäämä verkkoon. Tätä varten joko taloyhtiön tai osakkaiden pitää tehdä myyntisopimus oman sähköyhtiön kanssa. Tämä riippuu siitä, mikä hyvityslaskennan tapa on käytössä. Tästä lisää alla.
  6. Ilmoitus energiayhteisön perustamisesta paikalliselle sähköverkkoyhtiölle. Katso sähköverkkoyhtiön sivuilta, löytyykö sieltä perustamislomake tai sähköinen ilmoituskanava. 
  7. Aurinkovoimala alkaa tuottaa sähköä, ja sen tuotanto hyvitetään energiayhteisön jäsenille. 

 

Ylijäämäsähkön myynti: hyvityslaskennan jakotapana SMA vai SMB? 

Nämä tekniset termit ja kirjainyhdistelmät viittaavat yksinkertaisesti siihen, miten ylijäämätuotanto myydään verkkoon ja kenelle taloudellinen hyöty hyvitetään. 

Jos taloyhtiön paneelit tuottavat sähköä enemmän kuin sitä kuluu kiinteistössä ja osakkaiden käytössä, ylijäämätuotanto myydään ulos sähköverkkoon.

Energiayhteisö voi valita kahdesta eri vaihtoehdosta:

  1. SMA: Ylijäämäsähkö kirjautuu taloyhtiön tuotantokäyttöpaikalle. Kiinteistöstä ja osakkailta ylijäänyt sähkö menee taloyhtiön nimiin ja näin myös ylijäämätuotannon myyntisopimus on taloyhtiöllä. Sähköyhtiön ylijäämätuotannosta maksama korvaus menee taloyhtiölle.
  2. SMB: Ylijäämäsähkö kirjautuu jokaisen energiayhteisön jäsenen omaan virtuaaliseen tuotantokäyttöpaikkaan. Energiayhteisön jäseninen pitää siis tehdä omat ylijäämätuotannon myyntisopimukset oman sähköyhtiönsä kanssa (tämä käy helposti). Sähköyhtiön tuotannosta maksama korvaus tulee siis osakkaan omaksi hyödyksi. 

Jos haluat tutustua vielä tarkemmin energiayhteisöön liittyvään termistöön, vieraile Motivan sivuilla.

 

Aurinkovoimalat taloyhtiöille avaimet käteen -toimituksena

Heräsikö kiinnostus aurinkopaneeleja kohtaan? 

Hehku toimittaa taloyhtiöille räätälöidyt ja kustannustehokkaat aurinkovoimalat helposti avaimet käteen -toimituksena. Asiantuntijamme suunnittelevat taloyhtiön kulutukseen sopivan voimalan, josta saadaan optimaalinen tuotto sekä kiinteistön yhteiseen että osakkaiden omaan käyttöön.

Ja sähköautoilun kasvattaessa suosiotaan myös latauspisteiden hankinta alkaa tulla ajankohtaiseksi monessa taloyhtiössä. Hehkulta voit yhdistää kätevästi voimalahankintaan myös sähköauton latauspisteiden asennuksen.

Lue lisää taloyhtiön aurinkopaneeleista ja tai pyydä maksuton kartoitus!

 

Pyydä tarjous

Täytä alla oleva lomake, niin olemme sinuun yhteydessä ja laadimme tarjouksen taloyhtiöllenne sopivista aurinkopaneeleista.