1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Sähköntuotanto Suomessa – lähellä sähköomavaraisuutta

Sähköntuotanto Suomessa – lähellä sähköomavaraisuutta

Sähköntuotanto Suomessa on ennätyksellisen omavaraista ja uusiutuvaa. Vuonna 2023 peräti 98 % Suomen sähkönkulutuksesta katettiin kotimaisella sähköntuotannolla.

 

Sähköntuotanto Suomessa

Vuonna 2023 Suomi oli sähköntuotannon suhteen lähestulkoon omavarainen, kun peräti 98 % Suomen kokonaissähkönkulutuksesta katettiin kotimaisella sähköntuotannolla

Suomen kokonaissähkönkulutus oli 79,8 TWh eli terawattituntia, mikä on kilowattitunteita 78 000 000 000 kWh:ta. Vertailun vuoksi: tyypillinen kerrotalokaksio kuluttaa vuodessa noin 1 500–2 000 kWh:ta. 

Jos Suomen sähköntuotannon ja -kulutuksen ajankohtainen tilanne kiinnostaa tarkemmalla tasolla, kantaverkkoyhtiö Fingridin sivuilla voi seurata sähkön tuotannon ja kulutuksen tilannetta ja ennusteita.

 

Suomen nettosähköntuonti pienentynyt merkittävästi 

Sähkön nettotuonti Suomeen on pienentynyt merkittävästi. Vuonna 2023 Suomen kokonaissähkönkulutuksesta vain kaksi prosenttia katettiin tuontisähköllä, kun aiempina vuosina lukuna on ollut noin 15–24 %. Nettosähköntuonnin lukema saadaan, kun sähkön tuonnista vähennetään vienti.

Kasvava tuulivoimatuotanto ja Olkiluoto 3, joka oli vuonna 2023 ensi kertaa toiminnassa koko vuoden, ovat kasvattaneet kotimaista sähköntuotantoa. Toisaalta Suomen sähkönkulutus myös laski viime vuonna hieman edeltäviin vuosiin verrattuna. 

Eniten Suomeen tuodaan sähköä Ruotsista ja Norjasta, joissa molemmissa on paljon säätövoimaksi hyvin soveltuvaa vesivoimaa. Aiemmin sähköä tuotiin myös Venäjältä, mutta Ukrainan sodan vuoksi Suomi ei ole enää tuonut sähköä Venäjältä. 

 

Uusiutuva energia Suomessa 

Vuonna 2023 Suomen sähköntuotannosta 94 % oli tuotettu päästöttömästi eli joko uusiutuvilla lähteillä tai ydinvoimalla. Täysin uusiutuvista energialähteistä saatiin 52 % Suomessa vuonna 2023 tuotetusta sähköstä.

Energiateollisuus ry:n sivuilta löytyy tarkempi Suomen sähköntuotannon jakauma tuotantolähteittäin.

Uusiutuvat energialähteet ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina. Vesivoima on ydinvoiman jälkeen suurin yksittäinen energianlähde (vuonna 2023 19,2 % Suomen sähköntuotannosta), mutta tuulivoima on kirinyt jotakuinkin yhtä suureksi energianlähteeksi (18,5 % sähköntuotannosta vuonna 2023).  Varsinkin tuulivoimaan on investoitu paljon viime vuosina. 

 

Lue myös: Mitä on ympäristöystävällinen sähkö?

 

Aurinkovoiman rooli vielä pieni, mutta kasvaa vauhdilla

Toistaiseksi aurinkovoima on ollut Suomen sähköntuotannossa hyvin marginaalista. Esimerkiksi vuonna 2023 Suomen sähköntuotannosta vain 0,8 % tuotettiin aurinkovoimalla. 

Aurinkosähkön tuotanto kuitenkin kasvaa kovasti, ja vuonna 2023 aurinkosähköä tuotettiin peräti 65 % enemmän kuin edeltävänä vuonna. Aurinkosähköllä on suuri kasvupotentiaali.

Aurinkopaneeleja on asennettu kovaa vauhtia kotien ja yritysten katoille, ja tulevaisuudessa paneeleja tullaan luultavasti näkemään yhä useamman rakennuksen katolla. EU:n energiatehokkuusdirektiivi tähtää uusien rakennusten päästöttömyyteen, ja yksi tapa energiatehokkuuden parantamiseen ovat aurinkopaneelit. Vuonna 2024 uutisiin asti ovat nousseet suunnitelmat myös teollisen tason aurinkovoimapuistojen rakentamisesta. 

 

☀️ Kuinka paljon aurinkosähköä kattosi voisi tuottaa? Testaa paneelilaskuria.

 

Mitä on säätövoima ja mihin sitä tarvitaan?

Sitä mukaa kun tuuli- ja aurinkovoima yleistyy Suomessa, tarvitaan myös niin sanottua säätövoimaa

Esimerkiksi tuulivoima on riippuvainen säästä: kun ei tuule, ei sähköäkään synny. Silloin on tärkeää, että sähkönkulutus joustaa (eli sähköä käytetään vähemmän), mutta toisaalta saatavilla on myös oltava helposti säädettävää säätövoimaa.

Säätövoimaa ovat energialähteet, joilla voidaan helposti paikata sähkön tarvetta silloin, kun muut tuotantomuodot eivät pysty tuottamaan riittävästi energiaa. 

Esimerkiksi ydinvoima ja vesivoima ovat säätövoiman lähteitä: ne voidaan ottaa käyttöön nopeasti ja joustavasti vastaamaan sähköntarpeeseen. 

 

Valitse haluamasi sähköntuotantotapa sähkösopimukseesi 

Kuluttajana voit yleensä valita, minkä sähkön tuotannon alkuperän haluat sähkösopimukseesi. Esimerkiksi meillä Hehkulla tarjolla on sekasähköä, fossiilittomasti tuotettua sähköä ja täysin uusiutuvaa EKOenergiaa

Kun valitset sähkösopimuksen alkuperän, tulee pistorasiasta edelleen samaa sähköä kuin muillekin. Mutta alkuperän valinta on ikään kuin kannanotto sähkön tuotantotapojen puolesta: kun valitset uusiutuvan alkuperän, sitoutuu sähkönmyyjä hankkimaan sitä vastaavan määrän alkuperätakuita.

Alkuperätakuu puolestaan todistaa, että hankittu sähkö on tuotettu uusiutuvalla tuotantotavalla. 

 

Tutustu täältä Hehkun sähkösopmuksiin ja valitse sopimukseen haluamasi alkuperä.