1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Aurinkopaneelin toiminta – näin aurinkopaneeli tuottaa sähköä

Aurinkopaneelin toiminta – näin aurinkopaneeli tuottaa sähköä

Aurinko­energia on ympäristöystävällinen ja kestävä energianlähde, ja aurinkopaneelit ovat avain sen hyödyntämiseen. Mutta miten aurinkopaneelit oikein toimivat? Tässä artikkelissa tarkastelemme aurinkopaneelin toimintaperiaatetta.

 

Miten aurinkopaneeli toimii?

Aurinkopaneelin toiminta perustuu auringon säteilyenergiaan, jonka aurinkokenno muuttaa sähköenergiaksi. 

Yksi aurinkopaneeli koostuu aurinkokennoista, jotka on kytketty sarjaan. Näin muodostuu yksi aurinkopaneeli, jonka standardikoko on noin 1,7 x 1,1 metriä. Ja monta aurinkopaneelia yhdessä muodostavat aurinkovoimalan, joka tuottaa sähköä kiinteistön käyttöön.
 

Aurinkopaneelin rakenne

Aurinkokennot on yleensä valmistettu piistä. Nämä kennot ovat ohuita levyjä, joiden pinnalla on ohut kerros esimerkiksi fosforia, booria tai muita materiaaleja, jotka pystyvät hyödyntämään auringon säteilyenergian.

Tasavirrasta vaihtovirraksi

Aurinkokennoissa syntyvä sähkövirta on tasavirtaa (DC), mutta se on muunnettava vaihtovirraksi (AC), jotta sitä voidaan käyttää kotitalouksien ja yritysten sähköverkoissa.

Invertterin rooli

Invertteri on laite, joka muuntaa aurinkopaneeleista tulevan tasavirran vaihtovirraksi. Tämä vaihtovirta on sitä sähkön tyyppiä, jotka kodinkoneet käyttävät.

 

Milloin aurinkopaneeli tuottaa energiaa?

Aurinkopaneeli tarvitsee auringon valoa eli säteilyenergiaa, mutta se ei tarvitse välttämättä suoraa auringonpaistetta. Paneeli tuottaa sähköenergiaa myös hajasäteilystä.

Jotkut uudet aurinkopaneelit ovat kaksipuolisia, eli myös paneelin kääntöpuolella on aurinkokennoja. Tällöin myös hajasäteily saadaan paremmin hyödyksi.

Paneelin kannalta viileät olosuhteet ovat optimaaliset. Siksi Suomen olot ovatkin yllättävän hyvät paneelien tuotannon kannalta. Talvella paneelit eivät juuri tuota sähköä, mutta pitkä, valoisa ja leuto kesä on erinomaista aikaa paneelien tuotannon kannalta.

Lue lisää aurinkopaneelien tuotosta ja miten paneelit tuottavat sähköä Suomen oloissa.

 

Mistä osista aurinkovoimala koostuu? 

Yleensä talon katolle ei asenneta vain yhtä aurinkopaneelia, vaan aurinkovoimala koostuu useasta paneelista ja muista tarvikkeista.

Aurinkovoimalaan kuuluvat:

  • paneelit
  • kiinnikkeet
  • kaapeloinnit
  • invertteri
  • seurantasovellus.

Yhdessä nämä osat muodostavat aurinkovoimalan, joka tuottaa aurinkosähköä kiinteistön käyttöön. Kun hankit aurinkopaneelit avaimet käteen -periaatteella, aurinkopaneelien toimittaja (esimerkiksi Hehku!) huolehtii kaikista voimalan osista ja niiden asennuksesta.  

Sitten ei muuta kuin nauttimaan omavaraisemmasta sähköntuotannosta. Ja seurantasovelluksen avulla pidät näppärästi silmällä, kuinka paljon sähköä aurinkovoimala tuottaa.

Lue lisää aurinkopaneelien asennuksesta ja kytkennästä verkkoon.

 

Esimerkkinäkymä seurantasovelluksesta.

 

Aurinkopaneeleilla säästöä sähkökuluihin

Aurinkopaneelit löytyvät entistä useamman suomalaiskodin katolta. Paneelit lisäävät kodin omavaraisuutta sähkön suhteen, pienentävät sähkökuluja ja tarjoavat vihreän tavan tuottaa energiaa.

☀️ Olisiko nyt aika laittaa paneelit kotisi katolle? Ota meihin yhteyttä, ja teemme räätälöidyn tarjouksen.

Pyydä tarjous

Täytä oheinen lomake, niin teemme räätälöidyn paneelitarjouksen kotiisi. 

Tai kysy neuvoa aurinkosähköön liittyvissä kysymyksissä:

Kalle Saariluoma, Aurinkosähköasiantuntija
 [email protected]
040 1990132

Otamme yhteyttä arkisin klo 8–17.