1. Etusivu
  2. Artikkelit
  3. Sähkön alv nousee 25,5 prosenttiin vuoden 2024 aikana

Sähkön alv nousee 25,5 prosenttiin vuoden 2024 aikana

Hallitus ilmoitti keväällä 2024 yleisen arvonlisäverokannan nostosta: arvonlisävero nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin vuoden 2024 aikana. Samalla myös sähkön alv nousee 25,5 prosenttiin. 

 

Sähkön alv-muutos koskee kaikkia sähkösopimuksia

Sähkön arvonlisäveron muutos koskee kaikkia sähkösopimuksia. Arvonlisävero lisätään sekä energianhintaan että perusmaksuun: käytännössä siis kWh-hintaan ja kiinteään perusmaksuun.

Eniten sähkön alvin muutos vaikuttaa niihin kotitalouksiin, joissa sähkönkulutus on suurta. Omaa sähkönkulutusta kannattaakin pitää silmällä ja tutkia, miten voisi säästää sähköä.

Tämän artikkelin kirjoitushetkellä tarkkaa tietoa alv-korotuksen aikataulusta ei vielä ole, mutta arvioissa on puhuttu syyskuusta 2024. 

 

Esimerkkejä, miten sähkön arvonlisäveron nousu näkyy sähkölaskulla

Tässä muutama suuntaa antava esimerkki, miten sähkön alvin nousu käytännössä näkyy sähkölaskulla erilaisissa asuinmuodoissa. 

Näissä esimerkeissä on käytetty sähkösopimusta, jossa energianhinta on kiinteä 8,79 snt/kWh ja perusmaksu 2,90 €/kk (alv 24 %). Laskelmissa ei ole huomioitu sähkönsiirtoa, vaan tarkastelussa on ainoastaan kulutettu sähköenergia. 

Näin esimerkkihinnat muuttuisivat alv-noston myötä:

Kilowattituntihinta: 8,79 snt/kWh → 8,90 snt/kWh

Perusmaksu: 2,90 €/kk → 2,94 €/kk

Ja näin muutokset näkyisivät erilaisissa kotitalouksissa yllä mainituilla hinnoilla:

  1. Kerrostaloasunto, jossa vuosikulutus on 2 000 kWh: +2,68 € vuodessa
  2. Rivitaloasunto, jossa vuosikulutus on 5 000 kWh:  +5,98 € vuodessa
  3. Sähkölämmitteinen omakotitalo, jossa vuosikulutus on 18 000 kWh: +20,28 € vuodessa

Pienessä kerrostaloasunnossa sähkön alvin muutos ei heilauta sähkölaskun loppusummaa merkittävästi, mutta sähkölämmitteisessä talossa hintaeroa syntyy. Siksi kannattaakin olla aktiivinen sähköasioissa ja varmistaa, että oma sähkösopimus on aina ajantasaisesti kilpailutettu – näin voi säästää pitkän pennin sähkökuluissa. 

⚡ Olisitko nyt hyvä aikaa tarkastaa oma sähkösopimus? Tutustu täältä Hehkun sopimuksiin ja tee nyt uusi sähkösoppari!